UZAKDOĞU, RUSYA KESİMİNİN NEOLİTİK KÜLTÜRLERİ: TEKNOLOJİK GELİŞİM VE KÜLTÜREL SÜREÇ

Uzakdoğu'nun, Rusya kesiminin Neolitik yaşama geçişi önemli özellikleri getirmektedir ve özgün bir model olarak tanımlanabilir. Bu model, GÖ 10 000/13 000-3 0001 tarihleri boyunca toplumun, tarıma ve besin üretimine geçmeksizin, teknolojik, sosyal ve inanç gelişimini kapsamaktadır. Su ürünleri ağırlıklı bileşik bir avcı-toplayıcı ekonomiye dayak Uzakdoğu'nun Rusya bölgesi Neoktik kültürleri orman, nehir, dağ, göl ve deniz kıyûannda oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmışlardır; bunlann beraberinde Çin, Kore, Japonya gibi civar bölgelerle de yoğun kültürel iletişim içine girmişlerdir. Bu arkeolojik veriler bölgeler arası karşılıklı ikşkilerin saptanması ve tüm Avrupa-Asya'nm neoktik sürecine ait kuramlar için son derecede değerlidir.

NEOLITHIC CULTURES OF THE RUSSIAN FAR EAST: TECHNOLOGICAL EVOLUTION AND CULTURAL SEQUENCE

Russian Far East is a huge territory which includes several big geographical regions - the Amur Region Middle Amur and Lower Amur , the Maritime Region Primorye and Sakhalin Island Fig. 1 . First archaeological investigations started here about 100 years ago and today specialists have bright historical panorama of original cultures and traditions from the Upper Paleolithic sites to the early states of the Middle Ages.

___

  • KUZMIN Y.V., 2005 Geochronology and Paleoenvironment in the Late Paleolithic and Neolithic of Temperate East Asia, Vladivostok, Pacific Institute of Geography
  • OKLADNIKOV A.P., 1981 Andent Art of Amur Region, Leningrad, Iskusstvo.