İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNE AYKIRI BİR KAVRAM OLARAK ESNEKLİK

Kapital tamamlanmamış bir devrimteorisidirKapital’in yazım planına dair yürütülen çalışmalarkimilerine gereksiz ya da fazlaca inceltilmişbir tartışma olarak görülebilir. Oysa plan bize ilkelden Kapital’in tamamlanamamış bir proje olduğunusöyler. Marx’ın yazılarının her bir satırı kendibaşına özel bir öneme sahip olsa da Kapital’deortaya konulan teorinin bütününün neye benzediğinedair bir bakış açısına sahip olmak bütünüoluşturan parçalarla nasıl ilişkilenileceğini debelirler. Bu nedenle plan tartışması Marksizm’eyönelen saldırıların karşılanması için1 biz ardıllarınazemin sağlarken, Marksizm’in yeniden üretimiiçin de ön açıcı bir zenginliğe sahiptir. Kapital,Kapitalizmin bilimsel analizidir. Marx bunu yaparkenKapitalizmi farklı soyutlama düzeylerinde kavramamızaolanak verir; ve sonunda Kapitalizminen somut halinin anlaşılmasına sıra gelir. En azındanbiz Marx’ın öyle yapacağını varsayabiliriz.Soyuttan somuta giden yol iki meta sahibinin ilişkisindentüm meta sahiplerinin ilişkisine gidenyoldur. Bu aynı zamanda tarihsel olarak da en geribiçimden en gelişmiş biçime bir anlatının olduğuya da en basitten en karmaşığa doğru bir yol izlendiğianlamına da gelir. Tabi Marx’ın konuyu elealışı ile anlatısının birbirinden farklı olduğunun dabir kez daha altını çizmek gerekir. Somutu anlayabilmekiçin anlama eylemine elbette ki somuttanbaşlamak gerekir. Marx da bize göre öyle yapmıştır.Ancak kendilerinin de belirttiği gibi anlamak ileanlatmak arasında yöntem farkı vardır. Marx anlatırkenen soyut ya da basit ya da tarihsel olarakerken olandan başlayarak en somut ya da karmaşıkya da tarihsel olarak gelişmiş olana doğru bir yolizlenmiştir. Somuttan soyuta, soyuttan somuta yada tümden gelimci tüme varım yöntemini Marx’ınyöntemi olarak kavradığımızı söyleyebiliriz. Amacımızaslında derin bir Marx’ın yöntemi tartışmasınagirmek değil.

___

  • Aktan, C. C.; Vural, İ. Y. (2004) Yeni Ekonomi ve Yeni Rekabet, Ankara, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, s. 171.
  • David, R. (2000) “Bir işçinin ölümü ne zaman cinayet olur?” American Journal of Public Health [Amerikan Halk Sağlığı Dergisi] Çeviren: Esra Yalçınalp, Redaksiyon: Aslı Odman, Cilt 90, no: 4.
  • Richard, S. (2002) Karakter Aşınması, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Hutsebaut M. (1998). Avrupa’da Sosyal Koruma, Türk Harb-İş Yayını, Ankara, s.19.
  • Birnbaum, N. (1998), “Sosyal Güvenliğin Geleceği: Rekabet mi Dayanışma mı” Avrupa’da Sosyal Koruma Değişim ve Sorunlar, Türk Harb-İş Yayını, Ankara, s.438.
  • Durmuş, H. O. (2012) “İş Güvenliği Kültürünü Oluşturmak”, http://blog.milliyet.com.tr/Is_Guvenligi_ Kulturunu_olusturmak/Blog/?BlogNo=370218&ref =milliyet_anasayfa, İndirme T. 16.07.2012.l