Trakya Ağızları Sözlüğü I-II

Türkçe, Moğolistan ve Çin içlerinden Orta Avrupa’ya, Sibirya’dan Hindistan ve Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir alanda tarihin derinliklerinden bu yana varlık göstermektedir. Balkanlar üzerindeki Türk yerleşimleri ise Osmanlılardan çok önceye dayanmaktadır. IV. Yüzyılda Hunların buraya gelmesiyle bölge Türklerle tanışmış ve daha sonra Avarlar, Bulgarlar ve Peçenekler IV. yüzyıldan VIII. yüzyıla kadar aralıklarla gelip buralara yerleşmişlerdir. 1292 yılından itibaren Batı Anadolu’dan gelen Selçuklu Türklerinin de bölgenin bazı yerlerine yerleşerek etkili olmaya çalıştıkları görülür. Tüm bunlara rağmen Balkanlardaki yoğun Türk nüfusu asıl kimliğine Osmanlılarla kavuşmuştur. Osmanlılar geniş coğrafyaya yayılmaya Balkanlardan başlamışlar ve Balkanları gözbebeği bilmişlerdir. Böylece gittikleri her bölgeye Türkçeyi de götürmüşler, bu sayede Türkçe Balkan halkları arasında önemli bir yer edinmiştir. 

___

  • Artun, Erman, “Geçmişten Günümüze Kültürel Değişim ve Gelişim Sürecinde Balkanlarda Türkçe”, Uluslararası Dil ve Edebiyat Konferansı “Balkanlarda Türkçe” Bedir Üniversitesi, Tiran/Arnavutluk (14-16 Kasım 2013), Bildiri Kitabı, 1. Cilt, 2013, s. x-xx.
  • Bayraktar, Fatma Sibel; Sandalyeci, Selda, “Trakya Ağızları Ses Bilgisi” Uluslararası Türk Lehçe Araştırmaları Dergisi (TÜRKLAD), 2. Cilt, 1. Sayı, 2018, s. 215-279.
  • Birsel, Haktan, “Ortak Tarihi Balkan Kültürü İçinde Türkçenin Rolü ve Balkan Türkçesinin Geleceğine Dair Orta Vadeli Bir Öngörü”, 2. Uluslararası Dil ve Edebiyat Konferansı “Balkanlarda Türkçe”, Bedir Üniversitesi, Tiran/Arnavutluk (14-16 Kasım 2013), Bildiri Kitabı, 1. Cilt, 2013, s.153-163.
  • Jelavich, Barbara, Balkan Tarihi 1 18. ve 19. Yüzyıllar, Küre Yayınları, İstanbul, 2009.
  • Korkmaz, Zeynep, “Balkan Türkçesi Ağızları ile Türkiye Türkçesi Ağızları Arasında Sosyo-Lingüşstik Açıdan Kısa Bir Karşılaştırma”, TDAY Belleten, 2010-II, s.103-118.
  • Özden, Muharrem; Levent Doğan; Fatma Sibel Bayraktar, Trakya Ağızları Sözlüğü I-II, Trakya Üniversitesi Yayınları, Edirne, 2018.
  • Yılmaz, Sibel, “Yaşar Nabi Nayır’ın Gözünden Balkanlar ve Türk Kültürü”, 2. Uluslararası Dil ve Edebiyat Konferansı “Balkanlarda Türkçe”, Bedir Üniversitesi, Tiran/Arnavutluk (14-16 Kasım 2013), Bildiri Kitabı, 1. Cilt, 2013, s. 387-394.