KİTOSAN İLE ÖN İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUKLU KUMAŞIN ASİT BOYALARLA TEK ADIMDA RENKLENDİRİLMESİ

Artan küresel kirlilik tehditleri, doğal üretim kaynaklarının azalma oranı ve yeni yasal çevre düzenlemeleri, tekstil üretimde çevre ile uyumlu yeni malzemelerin kullanımını ve doğal atıkların değerlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Bu çalışmada pamuklu kumaşların asit boyarmaddeler ile boyanmasında, kabuklu organizmaların atık kabuklarından elde edilen, biyolojik olarak bozunabilir doğal bir biyopolimer olan kitosanın etkisi araştırılmıştır. Ticari kitosan ile işlem görmüş ve görmemiş pamuklu kumaşlar, asit boyarmaddeler ile farklı reçetelerde boyanmış ve bu kumaşların renk verimleri, yıkama haslık özellikleri ve atık flottenin iletkenlik değerleri ölçülerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, pamuklu kumaşın kitosan ile ön işlem gördükten sonra naylon ve yün elyaf renklendirilmesinde kullanılan asit boyarmaddeler ile tuz ve başka bir kimyasal gerektirmeden, istenilen renk şiddetinde ve yeterli yıkama haslık değerlerinde boyanabileceği tespit edilmiştir. Aynı zamanda boyama atık flottesinin iletkenlik değerlerinin, kitosan kullanılarak azaltılabileceği ortaya konmuştur.

___

  • Ashenafi, B., Berhane, H., Gashawbeza, H., Tesfaye, M., & Dessie A. (2020). Functionalization of Cellulosic Fibers Using Chitosan: a Salt Free Dyeing Approach. Advance Research in Textile Engineering, 5(1), 1-6.
  • Bener, S. (2016).Kitosan/grafen Oksit Kompozit Filmlerinin Fiziksel Özelliklerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Bhatia, S. C. (2017). Pollutioncontrol in textileindustry. CRC Press.
  • Bhuiyan, M. R., Shaid, A., &Khan, M. A. (2014). Cationization of cotton fiber by chitosan and its dyeing with reactive dye without salt. Chemical and materials engineering, 2(4), 96-100.