ALÜMİNYUM KOMPOZİT KÖPÜK MALZEMELERDE TAKVİYE ORANINA BAĞLI OLARAK DARBE DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

Alüminyum köpükler sahip oldukları düşük yoğunluk, yüksek enerji absorbe etme potansiyeli, ses ve alev sönümleme özellikleri nedeniyle birçok endüstriyel alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu malzemelerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin geliştirilerek daha ekonomik yöntemlerle üretilebilmesi ve daha fazla alanda kullanılabilir hale gelmesi için yapılan çalışmalarda artış görülmektedir. Otomotiv, uçak ve uzay sanayii gibi teknolojik alanlarda alüminyum köpük malzemelerin hem yapısal hem de fonksiyonel olarak geleneksel malzemelerin yerini alması, bu malzemelerin mekanik davranışlarının tam olarak anlaşılması ve kontrol edilmesine bağlıdır. Seramik parçacık takviyesi ile gözenek yapısının ve dağılımının iyileştirildiği, üretime yönelik çalışmalar literatürde mevcut olmasına rağmen alüminyum kompozit köpüklerin darbe davranışlarını inceleyen çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada farklı oranlarda SiC parçacıkları ile takviye edilmiş kompozit alüminyum köpük malzemeler doğrudan çentik darbe testine tabi tutularak bu tür bir darbe karşısında enerji absorbe etme kabiliyeti gözlemlenmiştir.

___

  • Ashby, M.F., Evans, A.G., Fleck, N.A., Gibson, L.J. Hutchinson, J.W., Wadley H.N.G., Metal Foams: a design guide, Materials and Design, 23 (1), 119-251, 2000.
  • Yu, C.J., Banhart, J., Mechanical properties of metallic foams, Fraunhofer USA Metal Foam Symposium, Delaware-USA, 37-48, 07-08 Ekim 1997.
  • Song. Z., Nutt. S.R., Rheology of foaming aluminum melts, Materials Science and Engineering, 458 (2), 2007
  • O’Neill, A.T., Development of closed cell metallic foam using casting techniques, Yüksek Lisans Tezi, North Carolina State University, North Carolina, 2004.
  • Özer. G., Alüminyum esaslı köpük metal üretimi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, İstanbul, 2005.
  • Banhart, J., Weaire, D., On the road again: metal foams find favor, Phys. Today, 55 (1), 37-42, 2002.