SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİĞİ AMACIYLA UYGUN YAZILIM TEKNOLOJİLERİN SEÇİMİ VE UYGULANMASI

Bu çalışmada, Türkiye’deki Sağlık sistemine dahil olan kurumların etkin bir şekilde çalışabilirliğini sağlayabilmek için ilişkili tüm birimler arasında nasıl bir bilişim entegrasyonun olması gerektiği incelenmiş ve teknik alt yapı ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Geçmişte ve günümüzde uygulanan çalışmalar incelenmiş, olumlu ve olumsuz yanları irdelenmiştir. Sağlık bilgi sistemlerinde kullanılan standartlar ve işlevleri incelenmiştir. Özellikle, bilişim teknolojilerinden hangilerinin birlikte kullanımıyla bir hastanın daha önceden gittiği hastaneler, konulan teşhisler, yapılan müdahaleler ve verilen ilaçların neler olduğunun, muayeneyi yapan hekim tarafından incelenebilmesine hızlı bir şekilde olanak sağlayabileceği araştırılmış ve önerilmiştir. Böylece, hastaya yapılacak müdahale konusunda hekime hem hızlı teşhis koyma hem de etkin bir tedavi yöntemi belirleme açısından çok önemli bilgileri hızlı ve doğru olarak sağlama imkanı elde edilecektir. Bu çerçevede tüm kurumların arasında nasıl bir haberleşme altyapısının olması gerektiği ortaya konmuştur.

SELECTION AND IMPLEMENTATION OF APPROPRIATE SOFTWARE FOR INTEROPERABILITY PURPOSES OF HEALTH INFORMATION SYSTEMS

In this study, institutions within the scope of health system in Turkey are analyzed so as to provide an effective way of interoperability between all the associated units and how an IT integration should be achieved between those units. In conclusion, some recommendations regarding the necessary technical infrastructure are provided. Similar previous and current studies are examined and the positive and negative outcomes of these studies are discussed. The standards and functions used in health information systems are analyzed. In particular, it’s been analyzed in order to conclude which information technologies should be chosen and used together so that the traceability of a patient’s previous hospital visits, the diagnosis records, operations, drug treatments, examinations, and all such vital information could be supplied to the doctor accurately and quickly Thus, the physician is quickly and accurately supplied with critical information that enables rapid diagnosis and effective treatment method for the patient. In this context, this study shows us how the communications infrastructure between all the relevant institutions should be.

___

  • [1] Türkiye Bilişim Şurası II e-sağlık çalışma grubu final raporu
  • [2] AKYOKUŞ S., Web Servisleri: İnternet Devriminde ikinci aşama
  • [3] uddi.microsoft.com
  • [4] uddi.ibm.com
  • [5] Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi Projesi Birimler arası çalışma klavuzu
  • [6] Tıp Bilişim Derneği HL7 Özel Bilgi Dokümanı, Kasım 2006
  • [7] www.webservices.org
  • [8] www.webservicesarchitect.com
  • [9] msdn.microsoft.com/webservices
  • [10] http://uddi.org
  • [11] DOĞAÇ A. ARTEMİS: Sağlık Bilgi Sistemlerinin Birlikte Çalışabilirliği için Geliştirilen Web Servis ve P2P Tabanlı bir “Birlikte İşlerlik” Platformu