Çekilir tip tarım alet ve makinaların çeki kuvvetinin belirlenmesinde bilgisayar destekli ölçme sisteminin kullanılması

Bu çalışmanın amacı; iki traktör yöntemi ile alet ve makinelerin çeki kuvveti, patinaj ve yakıt tüketimini belirlemede kullanılacak yöntemlerin kalibrasyonunu yapmaktır. Ayrıca, yöredeki işletmelerin büyüklüğüne bağlı olarak toprak işlemede yoğun olarak kullanılan alet ve makinelerin bazı işletme verilerini (çeki kuvveti, patinaj, ve yakıt tüketimi) saptamak araştırmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada bölgemizde yaygın olarak kullanılan pulluk, çizel pulluk, kültivatör ve yaylı kültivatör+döner tırmık kombinasyonunun çeki kuvveti, patinaj, ilerleme hızı, yakıt tüketimi değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Tarım alet ve makinelerin çeki kuvvetini belirlemede kullanılacak olan bilgisayar destekli ölçme sistemi taşınabilir, universal nitelikte olup, traktör üzerine kolaylıkla yerleştirilebilmektedir. Patinaj değerlerinin saptanmasında ise tekerlek üzerine sabit şekilde yerleştirilen manyetik algılayıcıdan gelen sinyaller özel bir ekranda kayıt edilerek gösterilmiştir. Bu düzenek tekerlek üzerine kolay yerleştirilmiş ve arazinin eğiminden etkilenmeden çalışması sağlanmıştır. Çeki kuvveti ve patinaj ölçme sistemlerin her ikiside elde edilen sonuçlar doğrultusunda güvenilir olduğu kanıtlanmıştır.

The aim of this study is to perform of the calibration of methods used to determine draft force, slippage and fuel consumption by means of Two-Tractors Method. Another scope of the study was to obtain some performance data (draft force, slippage, and fuel consumption) of some tools and machinery, which are generally come to use in tillage independence of farm size present in the region. In this study, draft force, slip, forwarding speed and fuel consumption measurements of tillage equipments in the region such as, plough, chisel plough, cultivator, and combination of spring-tine cultivator and harrow with spring teeth were determined. Measuring apparatus aided by computer, to determine the draft force of agricultural tools and machinery, is portable, universal and mountable easily on a tractor. In measuring slippage values and signals coming from magnetic receivers placed fixedly on the wheels were recorded and displayed on a special screen. It works properly without being affected by the field slope. Both draft force and slippage apparatus proved to be reliable on measurements obtained.

___

  • 1. AKINCI İ, SABANCI A. Toprak İşleme Makineleri ile Çalışmada Temel İşletmecilik Verileri Üzerinde Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 15.Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, S:384-393, Antalya, 1994.
  • 2. AKINCI İ. Traktör-Tarım Makinesi Enerji İlişkilerinin Saptanması İçin Bilgisayar Destekli Ölçme Sisteminin Geliştirilmesi ve Mekanizasyon Planlamasında Temel İşletmecilik Verilerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Doktora Lisans Tezi , Adana, 1994.
  • 3. ANONYMOUS 1. Strainsert Custom Internally Gaged Load Sensing Clevis Pins & Bolts, U.S.Pat.No.3 695 096,, Bulletin No.366-4, Union Hill Industrial Park West Conshohocken, PA. 19428- 2793, USA, 1994.
  • 4. ANONYMOUS 2. PWI Kullanım Kitabı. Esit Elektronik Sistemler İmalat ve Ticaret LTD.ŞTİ. (www.esit.com.tr), Kadıköy-İstanbul, 1996.
  • 5. BASTABAN S. Traktör Performansını Belirlemek İçin Kurulan Genel Amaçlı Ölçüm ve Dataloger Seti. Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, Bildiri Kitabı, S:14-23, Antalya, 1994.
  • 6. BOWERS CG. Tillage Draft and Energy Measurements for Twelve Southeastern Soil Series. Trans ASAE, 1492-1501, 1989.
  • 7. CLARK RL, ADSIT AH. Microcomputer Based Instrumentation System to measure Tractor Field Performance. Transaction ASAE.28: 393-396, 1985.
  • 8. IŞIK A. Sulu Tarımda Kullanılan Mekanizasyon Araçlarının Optimum Makina Ve Güç Seçimine Yönelik İşletme Değerlerinin Belirlenmesi Ve Uygun Seçim Modellerinin Oluşturulması Üzerinde Bir Araştırma (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No.108. S.209. Adana, 1988.
  • 9. KAYİŞOĞLU B. Pullukla Çalışmada Toprak Nemi, İlerleme Hızı, Yakıt Tüketimi Arasındaki İlişkiler ve Teorik Çeki Gücünün Hesaplanması Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No: 202, Araştırma No:77, Tekirdağ, 1994.
  • 10. KİRİŞÇİ V. Toprak İşleme Makineleri Çeki Kuvvetlerinin Tarla Koşullarında Tahmininde Kullanılabilecek bir Yöntem. Tarımsal Mekanizasyon 16.Ulusal Kongresi, Bildiri Kitabı, Bursa, 1995.
  • 11. OLYA IİY. Yerli Yapım Bir Rototillerin Toprağa Yaptığı Fiziksel Etkiler, İş Başarısı ve Güç Tüketimi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Adana, 1992.
  • 12. SABANCI A. Tarım Traktörleri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No:46, Adana, 1988. 13. SOYSAL Mİ. Biyometrinin Prensipleri.T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No:95, Ders Notu No:64, Tekirdağ, 1993.
  • 14. SUNGUR N. Tarım Makinaları İşletme Tekniği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No. 215. E.Ü. Matbaası, S.97., Bornova, İzmir, 1974.
  • 15. ÜLGER P, GÜZEL E, KAYIŞOĞLU B, EKER B, AKDEMİR B, PINAR Y, BAHAN Y. Tarım Makinaları İlkeleri. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Ders Kitapları No:29, Tekirdağ, 1996.
  • 16. TEZER E. Tarla Tarımı Mekanizasyonu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Teksiri, Adana. 1975.