BIR BILESEN KUTUPHANESINDEKI YENiDEN KULLANILABILIR JAVA BILE$ENLER!N!N SINIFLANDIRILMASI ve BILESEN UST-BİLGİLERİN TANIMLANMASI

Günümüzde Java ile platform bağımsız bileşenler yazmak, bu bileşenleri yeniden kullanılabilir bileşen kütüphanelerinde saklamak ve İnternet üzerinden kullanıma sunmak olasıdır. Java'nın Bir kere yaz her yerde çalıştır felsefesi ile yeniden kullanım için gerekli olan altyapı sağlanmış durumdadır. Bu altyapının sağlanması ile yeniden kullanıma dayalı yazılım geliştiren kişilerin çeşitli uygulama alanlan için yazılmış Java bileşen kütüphanelerine gereksinimi giderek artacaktır. Bu çalışmada, üç farklı uygulama alanında Java bileşenleri içeren bir kütüphane geliştirilmiştir. Bileşen kütüphaneleri ile ilgili diğer önemli bir konu da sınıflandırma ve üst-bilgi tanımlama. Eğer bileşenlerin kolay ve etkin bir şekilde aranabilmesi, bulunabilmesi ve anlaşılabilmesi isteniyorsa, kütüphanedeki bileşenlerin sınıflandırılması ve bileşenler için üst-bilginin tanımlanması gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında geliştirilen kütüphanedeki bileşenler boyutlara ayırmaya dayanan yaklaşım ile sınıflandırılmıştır. Bileşen üst-bilgileri ise RlG-BIDM standardının bir alt kümesi kullanıalrak tanımlanmıştır.

Today it is possible to write platform independent Java components, to store the produced components in libraries, and to market theın over Internet. Java with the slogan ''write once run everywhere has provided the Java infrastructure for Internet based software reuse. In a near future, there will be thousands of component libraries providing components in different domains, and reuse based software developers will develop software by integrating the components that they have downloaded from different libraries. In this study, a Java component library providing components in three different domains have been developed. Another important issue about component libraries is classification of components and definition of component meta-knowledge. In this study faceted classification scheme has been used for classification of components, and the RIG-BIDM model has been used for meta-knowledge definition.