EDİRNE, HASANAĞA MEZARI İNSAN KALINTILARI

Edirne İli Lalapaşa ilçesi Hasanağa Köyü’nde tarla sürümü sırasında bulunan taş sanduka mezarın kazısı Edirne Arkeoloji Müzesi tarafından yapılmıştır. Roma dönemine tarihlenen mezar içinde üç iskelet ele geçmiştir. Antropolojik analizlerinin yapılması için Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümüne gönderilen iskeletlerin, genç bir kadın, orta yaşlı bir erkek ve 15 yaşlarında Adolesan bir bireye ait olduğu belirlenmiştir. Erkek bireyle ilişkili bir adet sikke tek mezar buluntusudur. Adölesan bireyi yerleştirmek için mezar tekrar açıldığında, daha önceden var olan diğer iki bireyin kemiklerinde dağılmalar olmuştur. Ölüm sebepleri belli olmayan bireylerin kemiklerinde, bazı eklem deformasyonları ve anemi dışında, belirgin hastalık izlerine de rastlanılmamıştır.

___

  • Brooks, S.T.-J. M. Suchey, “Skeletal Age Determination Based on the Os Pubis: A Comparison of the Ascari-nemeskeri and Suchey-Brooks Methods”, Human Evolution, Sayı 5, Firenze 1990. s. 227-238.
  • Buikstra, J. E.-D. H. Ubelaker, Standards for Data Collection From Human Skeletal Remains, AR: Arkansas Archeological Survey Research Series, No. 44, Fayetteville 1994.
  • Mckern, T. F.-J.H.Steward, “Skeletal Age Changes in Young American Males”, U.S. Army Quarternermaster Research and Development Command, Techinal Report, EP-45, Massacusetta 1957, s. 1-175.
  • Schour I, Massler M.. “The Development of the Human Dentition”. Journal of the American Dental Association 28, No 7 Chicago 1941, s. 1153-1160.
  • Şahin, Işık. “Mısır ve Yakın Doğu Etkileriyle Yunan Mitolojisindeki “Kayıkçı Kharon” Tipinin Gelişimi”. Olba X. Mersin Üniversitesi Kilikia Araştırma Merkezi. Kaam Yayınları, Mersin 2004 s.135-149.
  • Trotter M, Gleser GC. “Estimation of Stature from Long Bones of American Whites and Negroes”. American Journal of Physical Anthropology, Sayı 10, Wiley-Liss, Inc, 1952. s. 463-514.
  • Yıldırım, Şahin. “Doğu Trakya’da Mezar Tepelerin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi”, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları: 263, Ankara 2012.