ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN ÇOK YÜZEYLİ RASCH ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öğretim süreçlerinin nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi, öğretmenin kullandığı öğrenme araçlarının niteliği ve amacına uygunluğu ile doğrudan orantılıdır. Ayrıca öğrenmenin, birçok duyu organının uyarıcı olarak yer aldığı eğitim-öğretim ortamlarının oluşturulması eğitimdeki verimin arttıracağı göz önüne alındığında, öğretim sırasında materyal kullanımının önemini daha çok ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın amacını öğretmen adaylarının hazırladıkları öğretim materyallerinin belirlenen kriterler çerçevesinde farklı puanlayıcılar tarafından değerlendirilerek, puanlayıcı, kriter ve materyal yüzeylerinin Çok Yüzeyli Rasch Modeli ile incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 Eğitim öğretim döneminde öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırtmanın veri toplama aracı ise, alan yazına dayalı olarak araştırma kapsamında geliştirilen 10 maddelik materyal değerlendirme kriterleridir. Verilerin analizi için Çok Yüzeyli Rasch analizi kullanılmıştır. Araştırmanın analizlerinden elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin rahatlıkla yapabildiği materyal kriterinin hazırlanan materyalin gerçek boyutu algısına uygun olduğu söylenebilir. Puanlayıcıların katılık/cömertlik düzeyleri açasından bazılarının çok cömert bazılarının çok sert olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlardan biri, öğrencilerin görsel ve metin kullanımı arasındaki denge konusunda öğrencilerin zorlandıkları, puanlayıcıların puanlamalar arasında birçok yanlılık yapıp, bazen bir proje katı bazen de diğer projeye cömert şekilde puanlama yaptıkları bulunmuştur.

___

  • Aiken, L. R. (2000). Psychological Testing and Assessment. Boston: Allyn and Bacon.
  • Acer, D. (2011). Okulöncesi öğretmen adaylarının materyal geliştirme dersine ilişkin görüşlerinin incelenmesi. İlköğretim Online, 10(2), 421-429.
  • Alım, M. (2013). Coğrafya öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı/geliştirme dersinde elde ettikleri kazanımlar. Doğu Coğrafya Dergisi – 33.
  • Apperson, J. M., Laws, E. L., & Scepansky, J. A. (2006). The impact of presentation graphics on students’ experience in the classroom. Computers and Education, 47(1), 116-126.
  • Atılgan, H., Kan, A., & Doğan, N. (2011). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Anı Yayıncılık.
  • Bakaç, E. & Özen, R. (2016). Öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersine yönelik tutumları, yaratıcılık algıları ve öz-yeterlik inançları arasındaki ilişki. İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16 (1), 41-61.
  • Birinci, E. (2008). Materyal tasarımı ve geliştirilmesinde proje tabanlı öğrenmenin kullanılmasının öğretmen adaylarının eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve bilimsel süreç becerilerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Birişçi, S., Metin, M., Kaleliyılmaz, G. & Coşkun, K. (2011). Öğretim materyallerine yönelik web sayfalarını tasarlarken öğretmen adaylarının karşılaştıkları sorunlar, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 102-118.
  • Çalışoğlu, M. (2015). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersine ilişkin görüşleri. CurrResEduc, 1(1),s.23-32.
  • Chapman, J. E., McCart, M. R., Letourneau, E. J., & Sheidow, A. J. (2013). Comparison of youth, caregiver, therapist, trained, and treatment expert raters of therapist adherence to a substance abuse treatment protocol. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 81(4), 674.
  • Çilenti, K. (1992). Eğitim teknolojisi ve öğretim. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Çoban, A. & İleri, T. (2013). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyalleri kullanma düzeyleri ve kullanamama sebepleri. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 194-213.
  • Demirel, Ö.,Seferoğlu, S.S., & Yağcı, E. (2004). Öğretim teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: PegemA.
  • Erişti, S. D. (2005). Grafik tasarım ilkelerine dayalı olarak geliştirilmiş etkileşimli eğitim cd’lerinin ilköğretimde temel sanat elemanlarının öğretiminde etkililiği. Doktora tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Eskişehir.
  • Genty, C. G. (1994). Introduction to instructional development: Process and technigue. Belmont California: Wadsworth Puplishinch Company.
  • Grabinger, S. (1999). Instructional strategies in disance science courses: Can the web improve undergraduate science education? İnternet adresi: http:// web. Uccs. edu/bgaddis/leadership/litreviewD2.html. adresinden 03.07.2005 tarihinde alınmıştır.
  • Güneş, G., & Aydoğdu İskenderoğlu, T. (2014). İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersine yönelik yaklaşımları. GEFAD /GUJGEF, 34(3): 469-488.
  • Güven, S. (2006). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin kazandırdığı yeterlikler yönünden değerlendirilmesi (inönü üniversitesi eğitim fakültesi örneği). Türk eğitim bilimleri dergisi, 4 (2), 165-179. Retrieved from http://dergipark.org.tr/tebd/issue/26120/275167.
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi: Kaynaklar ilkeler teknikler. Ankara: Nobel yayıncılık.
  • Knapp, L. R., & Glenn, A. D. (1996). Restructuring schools with technology. Boston: Allyn and Bacon.
  • Linacre, J. M. (2003). Size vs. significance: Standardized chi-square fit statistic. Rasch Measurement Transactions, 17(1), 918.
  • Linacre, J.M. (2014). A user's guide to FACETS Rasch-model computer programs. 30 Aralık 2016 tarihinde http://www.winsteps.com/a/facets-manual.pdf adresinden alınmıştır.
  • Özer, Ö. & Tunca, N. (2014). Öğretmen adaylarının materyal hazırlama ve kullanmaya yönelik görüşleri. Route Educational and Social Science Journal, 1(3), 214-229.
  • Özsoy, V. & Ayaydın, A. (2015). Görsel tasarım öğe ve ilkeleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Prieto, G. & Nieto, E. (2014). Analysis of rater severity on written expression exam using many faceted Rasch measurement. Psicologica, 35, 385-397. Reckase, M. D. (2009). Multidimensional Item Response Theory. New York, NY: Springer.
  • Rıza, E. T. (2000). Eğitim teknolojisi uygulamaları ve materyal geliştirme. İzmir: Anadolu Matbaası.
  • Schumacker, R. E. (1996). Many-Facet Rasch Model Selection Criteria: Examining Residuals and More.
  • Setterhwaite, L. (1990). Instructional media: Materials production and utilization. KendalHurt Puplishing Company.
  • Varank, İ. & Ergün, S. S. (2005). Eğitim Teknolojisi ve Materyal Geliştirme Yeterliliklerinin Belirlenmesi ve Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Bu Yeterlilikle Sahip Olma Derecelerinin İncelenmesi İçin Bir Araştırma Önerisi. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi 14. Sempozyumu,. (1), 838-840. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
  • Yazar, T. (2015). Öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi hakkındaki görüşleri. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 9.
  • Yanpar, T. (2009). Öğretmen adaylarının portfolyoları üzerinde grup olarak yaratıcılık temelli materyal geliştirmenin etkileri. Eğitim ve Bilim,34(153), 83-98.
Trakya Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2630-6301
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM KURUMLARINDAKİ ÖĞRETMENLERİN DUYGUSAL EMEK DAVRANIŞLARI İLE YAŞAM DOYUM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Cem MORAN, Adil ÇORUK

ÖĞRETMENLERİN ZAMAN TUZAKLARINA DÜŞMELERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ İZLENİMLERİ

Yaşar ÇELİK

OKUL ÖNCESI ÖĞRETMENLERİNİN ETKİNLİK PLANI HAZIRLAMA BECERİLERİNİN İNCELENMESİ: UYARLAMA, AİLE KATILIMI VE DEĞERLENDİRME

Fatma Elif KILINÇ, Zeynep KURTULMUŞ, K. Büşra KAYNAK, Nursel BEKTAŞ

ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLERE YÖNELIK ÖĞRETMEN SOSYAL KABUL ÖLÇEĞI’NIN GELIŞTIRILMESI, GEÇERLIK VE GÜVENIRLIK ÇALIŞMASI

Osman AKTAN

İLİŞKİDE OTANTİKLİK ÖLÇEĞİ: TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLAMA VE GEÇERLİK ÇALIŞMASI

Reyhan ARSLAN BABAL, Ferah ÇEKİCİ, Zeynep AYDIN SÜNBÜL, Asude MALKOÇ, Meltem ASLAN GÖRDESLİ

ÖĞRETMEN ETKİLEŞİM ÖLÇEĞİ (ÖEÖ) VE ÇOCUK-ÖĞRETMEN ETKİLEŞİM ÖLÇEĞİ (ÇÖEÖ) GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMALARI

Emine AHMETOĞLU, İbrahim ACAR, Aynur GICI VATANSEVER

YENİ MEZUN ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLERİNİN YAŞADIKLARI SORUNLARA VE MEZUN OLDUKLARI LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Serap DOĞAN, Meral GÜVEN

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİYLE YAPILAN GÖRÜŞMELERE GÖRE OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE SOSYAL BECERİLERE İLİŞKİN ÇOK YÖNLÜ BİR DEĞERLENDİRME

Pınar AKSOY

İLKOKUL FEN BİLİMLERİ DERSİ KONULARINDA YER ALAN KAVRAMLARA YÖNELİK SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ HAZIR BULUNUŞLUK DÜZEYLERİ

Adem TAŞDEMİR

REHBER ÖĞRETMENLERİN ÜSTÜN YETENEKLİLERLE İLGİLİ BİLGİ, ALGI VE AKTİVİTELERE KATILIM DÜZEYLERİ ÖLÇEKLERİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLANMASI

Fatma ALTUN, Hikmet YAZICI