Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminde İş Analizi ve Norm Kadro Oluşturulmasına Yönelik Bir Uygulama

İşletmeler, rekabette fark yaratmak için, en etkili unsurun insan kaynağı olduğunu düşünmekte ve nitelikli insanları işletmeye kazandırmaya odaklanmaktadır. Bu da ancak iş analizi çalışmalarıyla mümkün olabilmektedir. İş analizi sayesinde işler hakkında doğru ve sistemli bilgiler toplanmakta, işlerin nasıl yapıldığı ve iş içeriği hakkında detaylı bilgiler toplanıp analiz edilmektedir. Amaç kurumsal etkinliği ve bilhassa emek verimliliğini arttırmaktır. Örgütler hedeflerine ne kadar az kaynak ile ulaşırlarsa o kadar verimlidirler. Bu çalışmada iş analizi çalışmaları, Mersin İlinde faaliyet gösteren bir vakıf üniversitesi Genel Sekreterliğine bağlı belirlenen birkaç birimde yapılmıştır. Yaklaşık 50 personel ile yüz yüze görüşme ve anket yöntemi ile bilgiler toplanmış, toplanan veriler doğrultusunda iş analizinin temel çıktıları olan iş tanımları/iş gerekleri oluşturulmuş ve yapılan işler ile işlerin içeriği hakkında detaylı bilgiler edinilerek, her birimde norm kadro tespiti yapılmıştır.

An Application To Form Permanent Staff And Job Analysis In Strategic Human Resources

Businesses think that the most effective element to make a difference in rivalry is the human resource; that's why they focus on bringing qualified people to business. This is only possible through job analysis studies. Thanks to job analysis, accurate and systematic information about jobs is collected, detailed information about how jobs are done and job content is gathered and analyzed. The aim is to enhance institutional efficiency and, in particular, labour productivity. Organizations are more efficient if they reach their goals with less resource. The job analysis studies in this study were carried out in determined several units in the General Secretariat of a foundation university in Mersin Province. Information was gathered by face-to-face interview and survey method with approximately 50 personnel, job descriptions / job requirements, which are the main outputs of job analysis, were created in accordance with the collected data and the norm staff was determined in each unit by obtaining detailed information about the works done and the contents of the them.

___

  • Barutçugil, İ. (2004). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  • Başkurt, G. (2016). Aile Şirketlerinin Kurumsallaşmasında Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve Firma Performansına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Bingöl, Dursun. (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi.(10. Baskı), İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Çelikten, M. (2005). “Neden İş Analizi Yapılmalı?”. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1): 127-135.
  • Geylan, R. (2002). Personel Yönetimi, (2. Baskı) , Eskişehir: Birlik Ofset Yayıncılık.
  • Ghorpade, J. (1988). Job analysis: A handbook for the human resource director (sf. 13-180). Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall.
  • Güçlü, N. (2003). “Stratejik Yönetim”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2): 61-85.
  • Harvey, R. J. (1993). Research monograph: The development of the common-metric questionnaire (CMQ). Personel Systems & Technologies Corporation.
  • Kılıç, A. O. (2004). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • Korkmaz, Z. (2012). Yenidoğan Hemşirelerinde İş Analizi ve İş Yükü, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Meyers, F. E., ve Stewart, J. R. (2002). Motion and time study for lean manufacturing, New Jersey: Prentice Hall. 3. bası.
  • Muchinsky, P. M. (2000). Psychology Applied to Work (sf. 66- 67). Belmont, CA: Wadsworth.
  • Örücü. E. ve Mortaş, M. (2005). “Kamu Kurumlarında İş Analizi Çalışmaları”. Yönetim ve Ekonomi, 12(1): 25-37.
  • Özel, T. (2010). İnşaat İşletmeleri Açısından İş Analizi Disiplininin Sistemsel İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • Sabuncuoğlu, Z. (1997). Personel Yönetimi: Politika ve Yönetsel Teknikler. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Seviçin A. (2006). “Kaynaklara Dayalı Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi”, Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3): 183-197.
  • Sümer, C. ve Erol, T. (2003). “Kamu Kuruluşlarında Yeniden Yapılanma: Bir Norm Kadro Çalışması”. Türk Psikoloji Dergisi, 18(52): 97-114.
  • Timur, H. (2004). “Norm Kadro Saptama Teknikleri ve Norm Kadro Klavuzunu Hazırlama Yöntemi: Hacettepe Üniversitesi”. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (22)2, 201-221.