İSKOÇYA ULUSAL KÜTÜPHANESİ’NDE KAYITLI MANEVİYÂT VE MANEVÎ BAKIM İLE İLGİLİ KAYNAKLAR (1925-2013) ÜZERİNE BİBLİYOGRAFİK BİR ARAŞTIRMA

Literatür tarama modelinin kullanıldığı bu araştırma, 1925-2013 yılları arasında İskoçya Ulusal Kütüphanesi’nde manevî-(psikolojik) danışmanlık alanıyla ilişkili ‘maneviyât ve manevî bakım’ konularında kayıtlı olan kaynakları detaylı olarak tanıtmayı amaçlamaktadır. Manevî- (psikolojik) danışmanlık konusunun Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlandığı bu dönemde, doğal olarak alana ilişkin maneviyât ve manevî bakım konularında yapılan incelemelerin tanıtımını amaçlayan bibliyografik çalışmalar da oldukça sınırlıdır. Bu literal gerçeklikten hareketle, bu çalışmada Birleşik Krallık sınırları içerisinde yer alan İskoçya’nın ulusal kütüphanesi’ne kayıtlı olan kaynakların (a) ‘maneviyât ve manevî bakım’ ile (b) ‘manevî bakım ve manevî-(psikolojik) danışmanlık’ konularına göre sınıflandırılarak bibliyografik nitelemeleri yapılmıştır. Taranan kaynaklar, bu çalışmaya özgü bir bibliyografik format kullanılarak yazılmıştır. Sonuç olarak makalede, (i) yukarıda adı geçen alanlarda toplamda 187 kaynağın detay bibliyografik bilgilerinin yer aldığı; (ii) sözü edilen bu kaynakların % 75’inin (n=141) ‘maneviyât ve manevî bakım’; % 25’inin (n=46) ise ‘manevî bakım ve manevî-(psikolojik) danışmanlık’ konularında olduğu görülmüştür. Makalede son olarak, adı geçen bu alanın Türk bilim tarihindeki yeri ve önemi için somut bazı önerilerde bulunulmuştur.

A Bibliographic Research on the Spirituality and Pastoral Care Resources (1925-2013) in National Library of Scotland

This research, using literature survey methodology, aims to introduce broadly the resources about ‘spirituality and pastoral care’ related pastoral counselling in National Library of Scotland from 1925 to 2013. The field of pastoral counselling has been recently known in Turkey during this period so that the bibliographic studies which aim to introduce the reviews about spirituality and pastoral care is quite limited. Starting from this point, bibliographic descriptions of the resources which are registered to National Library of Scotland in the United Kingdom are performed taxonomically in terms of (a) spirituality and pastoral care and (b) pastoral care and pastoral counselling. The reviewed resources have been written by using specific bibliographic format. As a result, it has been found that (i) there are detail bibliographical information of totally 187 sources in the above mentioned field; (ii) 75 per cent of mentioned sources (n=141) concern ‘spirituality and pastoral care’ and 25 per cent (n=46) of this is about ‘pastoral care and pastoral counselling’. Some concrete suggestions which show the place and importance of this field in the history of Turkish science have been made.