HOLLANDA’DAKİ MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİNİN İNCELENMESİ: TACTUS KURUMU UYGULAMALARI

Günümüzde, madde bağımlılığı sorunu gelişmiş ya da gelişmekte olan tüm ülkelerin en önemli sosyal sorunları arasında sayılmaktadır. Karmaşık ve çok yönlü uzantıları bulunan bu sorunun önlenmesine yönelik çabalar yetersiz kalmakta ve madde bağımlısı bireylerin tedavi ve rehabilitasyonu oldukça zor ve maliyetli olmaktadır. Bununla birlikte bağımlı bireylere yönelik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında tek tip ve kesin bir tedavi-rehabilitasyon uygulamasından söz edilememektedir. Bazı gelişmiş ülkelerde madde bağımlılarının tedavisinde farklı tedavi ve rehabilitasyon seçeneklerinin olduğu, farklı koruma politikalarının oluşturulduğu ve özgün nitelikte uygulamalarının devreye sokulduğu görülmektedir. Hollanda bu doğrultuda uygulamalar yürüten ülkelerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır Bu çalışmada, Hollanda’da madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında kurumsal bir yapıda hizmet sunan Tactus Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin Verslavingszorg Klinische Service çalışmaları hakkında bilgi verilerek, Tactus Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uygulamalarının ülkemizdeki bağımlılık tedavisi ve rehabilitasyon uygulamalarında örnek alınabileceği önerilmiştir.

INVESTIGATION OF THE SUBSTANCE ABUSE TREATMENT AND REHABILITATION SERVICES IN THE NETHERLANDS: TACTUS INSTITUTIONAL APPLICATIONS

Today, the issue of substance addiction is considered among the most important social problems of all developed and developing countries. Efforts to prevent this problem, which have complex and versatile extensions, remain inadequate and the treatment and rehabilitation of drug addicted individuals is quite difficult and overcosting. Nevertheless, uniform and definite treatment-rehabilitation practices are not mentioned for drug addicted individuals. In some developed countries it appears that different treatment and rehabilitation options exist in the treatment of drug addicts, different protection policies are established and their original applications are put into effect. The Netherlands stands out as one of the countries that carry out the implementation in this direction In this study, by giving information about Tactus Treatment and Rehabilitation Center’s works Verslavingszorg Klinische Service , which provides services in an institutional structure in drug addiction treatment and rehabilitation applications in the Netherlands, It is suggested that the applications of Tactus Treatment and Rehabilitation Center can be taken as an example in substance addiction treatment and rehabilitation applications in our country

___

  • Devlet Denetleme Kurulu. (2014). Madde ve diğer bağımlılıklar ile mücadele kapasitesinin ve bu bağlamda Türkiye Yeşilay Cemiyetinin değerlendirilmesi araştırma ve inceleme Raporu, s.707. Ankara.
  • Delsen, L. (2000). Exit poldermodel. Sociaal-economische ontwikkelingen in Nederland. Assen: van Gorcum. Erişim Tarihi: 27 Kasım 2017. ttp://www.emcdda.europa.eu/countries/drug-reports/2017/netherlands/publicexpenditure_en.
  • Gökçearslan Çifci, E. ve Polat Uluocak, G. (2010). Almanya’da madde bağımlısı çocuk ve gençlere yönelik bir Rehabilitasyon modeli: Parceval. Kriz Dergisi, 18 (2), 11-18.
  • Jelsma, M. (2003). Drugs in the UN system: The unwritten history of the 1998 United Nations General Assembly Special Session on drugs. International Journal of Drug Policy, 14, 181-195.
  • NIDA .(National Institute on Drug Abuse). (2012). Principles of drug addiction treatment a research-based guide. 2. Baskı. NIH Publication, No. 09– 4180, s.7. Erişim Tarihi: 27 Kasım 2017, https://www.drugabuse.gov/publications/principles-drugaddiction-treatment-research-based-guide-third-edition/principles-effective-treatment.
  • Petrie, J., Bunn, F., & Byrne, G. (2006). Parenting programmes for preventing tobacco, alcohol or drugs misuse in children< 18: a systematic review. Health Education Research, 22(2), 177-191.
  • UNODC .(2015). World drug report 2015. Erişim tarihi 26 Kasım 2017. https://www.unodc.org/documents/wdr2015/World_Drug_Report_2015.pdf.
  • UNODC .(2017). World drug report 2017. Erişim Tarihi 26 Kasım 2017. https://www.unodc.org/documents/wdr2017/World_Drug_Report_2017.pdf.
  • Uzbay, T. (2011). Madde Bağımlılığının tarihçesi, tanımı, genel bilgiler ve bağımlılık yapan maddeler. Meslek İçi Eğitim Dergisi (21) 5-15.
  • Van Laar M, et al. (2011). The Netherlands Drug Situation 2010, Trimbos Institute. Erişim tarihi:15 Kasım 2017,http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2001/300758/IPOLLIBE_ET(2001)300758_EN.pdf
  • Van Laar M.& Zwart de W (1998). EMCDDA project CT.97. EP.08, Trimbos, Utrech.