Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir

Kulak Burun Boğaz İhtisas Dergisi’nin 2012 yılı-nın Mart-Nisan sayısında yer alan Koç ve ark.na[1]ait “Rutin tonsil ve adenoid spesimenlerinin his-topatolojik incelemesi: Gerekli bir yaklaşım mı?” başlıklı makalesini ilgi ile okuduk. Söz konusu yazıda pediatrik ve yetişkin yaş grubunda değişik endikasyonlarla yapılmış olan tonsillektomi ameli-yatlarına ait tonsil doku materyallerinin üzerinde rutin histopatolojik inceleme yapılmasının gerekli olup olmadığı tartışılmıştır. Bu durum hem KBB hekimleri hem de patologların zaman zaman gün-demini işgal etmiş bir konudur.[2,3] Tonsillektomi materyalleri çoğu kez enfeksiyona sekonder, reak-tif hiperplazi durumlarını içermekle birlikte tama-men farklı tıbbi antiteler ile de karşımıza çıkabil-mektedir. Tonsiller hipertrofiler bazen sistemik bazen de lokal bir hastalığın bulgusu ya da sonucu olabilir.

___

  • Garavello W, Romagnoli M, Sordo L, Spreafico R, Gaini RM. Incidence of unexpected malignancies in routine tonsillectomy specimens in children. Laryngoscope 2004;114:1103-5.
  • 2. Randall DA, Martin PJ, Thompson LD. Routine histologic examination is unnecessary for tonsillectomy or adenoidectomy. Laryngoscope 2007;117:1600-4.
  • 3. Younis RT, Hesse SV, Anand VK. Evaluation of the utility and cost-effectiveness of obtaining histopathologic diagnosis on all routine tonsillectomy specimens. Laryngoscope 2001;111:2166-9.
  • 4. Erdag TK, Ecevit MC, Guneri EA, Dogan E, Ikiz AO, Sutay S. Pathologic evaluation of routine tonsillectomy and adenoidectomy specimens in the pediatric population: is it really necessary? Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2005;69:1321-5.
  • 5. Reiter ER, Randoph GW, Pilch BZ. Microscopic detection of occult malignancy in the adult tonsil. Otolaryngology Head and Neck Surgery 1999;120:190-4.