Antalya’da Faaliyet Gösteren Kobilerin E-Ticaret Faaliyetleri Üzerine Bir Alan Araştırması

Kobiler, diğer ülke ekonomileri ile rekabet edebilmek için teknoloji yatırımlarına hız vermesi gerekmektedir. Ticari işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşmesi olarak nitelendirdiğimiz e-ticaret, işletmelerin rekabet gücünü ve piyasa hacmini arttırarak, firmaların kârlılığının artmasına ve aynı zamanda ekonominin büyümesine katkı sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı Antalya’da faaliyet gösteren Kobilerin e-ticaret faaliyetleri üzerine bir alan araştırması yaparak, Kobilerin e-ticarete ilişkin durumlarını ortaya koymak ve Kobilerin karşılaşmış olduğu ihracat sorunlarını değerlendirmektir. Araştırmada anket yönteminden yararlanılmış olup, Kobilerin elektronik ticaret ile ilgili olarak tam bilgiye sahip olmamalarına karşın, beklentilerinin yüksek olduğu görülmektedir. Aynı zamanda ihracat yaparken de firmaların en fazla karşılaştıkları sorunun nitelikli personel eksikliği, bilişim teknolojileri eksikliği ve ihracat pazarlama sorunları olduğu ortaya çıkmaktadır. 

A Field Study on The Perspectives of Companies Located in Antalya Regarding E-Commerce Activities

SMEs, have to accelerate technology investments to compete with other economies. Electronic commerce which happened trade transactions in electronic environment, by increasing competitive power of firms and size of the market remains to profitability of firms and also contributes to economic growth. The aim of this study reveals the relationship of electronic commerce in SMEs and to evaluate problems of exports ıt has encountered with by practicing a field study about electronic commerce related to SMEs which operate in Antalya. In this study has been observed whereas SMEs don’t have full information connected with electronic commerce, ıt has been high expectations of electronic commerce. At the same time, the most faced problems of firms arise to be lack of qualified personnel, lack of information technologies and problems of export marketing while firms export. 

___

  • Altınok A.R., (2008), Elektronik Ticaretin Kobiler Açısından Uygulanabilirliği: Ankara Örneği, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı, Aydın.
  • Arslandere M., (2010), Elektronik Ticaret ve Karaman’daki Kobiler Üzerine Bir Araştırma, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Ay H.M. ve Talaşlı E., (2007), Türkiye’de Kobilerin İhracattaki Yeri ve Karşılaştıkları Sorunlar, Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, Yerel Ekonomiler Özel Sayısı.
  • Baki B., (2000), Yeni Ekonomilerin Güncel ve İş Hayatına Etkileri, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Güz 2000 Cilt:1 Sayı:1.
  • Bulut Z.A., Öngören B. ve Engin K., (2006), Kobilerde Elektronik Ticaretin Kullanımı: İstanbul Örneği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (2), 150-161.
  • Chairman D.T.O., Lane C.R., Pearson D.R., Aranoff S.L., Williamson I.A. ve Pinkert D.A., (2010), Small And Medium-Sized Enterprises: US And EU Export Activities And Barriers And Opportunities Experienced By U.S. Firms, U.S. International Trade Commission, Washington.
  • Dinçer F., (2007), Kobilerde İhracat Finansman Yöntemleri Ve Kahramanmaraş’taki Kobiler Üzerine Bir Uygulama, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • European Commission, A Partial and Fragile Recovery, Annual Report on European SMEs 2013/2014
  • Işık N. ve Delice G., (2007), Küreselleşme Sürecinde Kobilerin İhracat Sorunları ve E-Ticaret Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Karaman İİBF Dergisi, Yerel Ekonomiler Özel Sayısı.