LOJİSTİK FİRMA WEB SİTELERİNİN ARAS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ©

Günümüzde hızla gelişen bilişim teknolojileri ile birlikte web siteleri, ticaretin vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Müşteri ile etkileşimin gerçekleştiği ilk ara yüz web siteleridir. Müşterinin işletme hakkında temel verilerin elde edildiği ilk başvurulan yer web siteleri olmaktadır. Web siteleri firmaların vitrini olarak tanımlandığında, ilgi çekici ve etkileşimli hizmet sunması, müşteriler üzerinde oluşturduğu etki ve imajı düşünüldüğünde günden güne önem kazanmaktadır. Bu nedenle web sitelerinin kalitesi müşteriyi ikna etmeye yönelik temel gösterge olmaktadır. Bu çalışma ile lojistik alanında faaliyete bulunan firmaların web sitelerinin kalitesi çok kriterli karar verme ÇKKV yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Web siteleri arasında standart bir yapı yoktur. Bu amaçla web sitelerinde standart olması gereken kıstasları belirlemek, önceliklendirmek ve bu kıstaslara göre lojistik firma web sitelerinin kalitesini değerlendirmek amacıyla bir model önerilmiştir. Web sitelerinin değerlendirilmesi 11 kriter temelinde ARAS Additive Ratio Assessment yöntemi ile yapılmıştır. Geliştirilen bir modelle işletmelerin kendi web sitelerini değerlendirmesi ve ona göre gerekli eylemlerde bulunması küresel rekabette işletmelere avantaj kazandıracaktır. Yöntemin uygulanması neticesinde web sitesi en iyi olan firmanın en L4 olduğu belirlenmiştir

EVALUATION OF WEBSITES OF LOGISTICS COMPANIES THROUGH ARAS METHOD

Websites have become indispensable for trade today as information technologies advance rapidly. The first interface where interaction takes place with customers is the website. Websites are the first referral points where people get basic information about the business. With the impact and impression they have on people as the show cases of the companies, websites with interesting and interactive pages are becoming increasingly important. In other words, the quality of the website is a very important factor to persuade the customer. This study focuses on the analysis of the quality of the websites of companies in logistics using multi criteria decision making MCDM methods. There is no such thing as a standard website. So, a model has been proposed to determine and prioritize criteria which should be standard in websites. Based on the 11 criteria determined, the quality of the websites of logistic firms was evaluated by ARAS Additive Ratio Assessment method. Enterprises may benefit from this model to evaluate their own websites and take necessary action accordingly, which will give them advantages in global competition. The study shows that the company L4 has the best website.

___

  • Bakshi, T., ve Sarkar, B. (2011), “MCA based performance evaluation of project selection”, arXiv preprint arXiv:1105.0390.
  • Balezentiene, L., ve Kusta, A. (2012), “Reducing greenhouse gas emissions in grassland ecosystems of the central Lithuania: multi-criteria evaluation on a basis of the ARAS method”, The Scientific World Journal, 1-11.
  • Büyüközkan, G., ve Güleryüz, S., (2016), “Lojistik Firma Web Sitelerinin Performanslarının Çok Kriterli Değerlendirilmesi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(4), 889-902.
  • Chatterjee, P., ve Chakraborty, S. (2013), “Gear Material Selection using Complex Proportional Assessment and Additive Ratio Assessment-based Approaches: A Comparative Study”, International Journal of Materials Science and Engineering ,1(2), 104-111.
  • Chen,W., Feng,D., ve Chu. X.(2015), “Study of Poverty Alleviation Effects for Chinese Fourteen Contiguous Destitute Areas Based on Entropy Method”,International Journal of Economics and Finance, 7(4), 89-98.
  • Çiçek, H., Demirel, M., ve Onat, O. K., (2010), “İşletmelerin Web Sitelerinin Değerlendirilmesine İlişkin Bir Araştırmada :Burdur ili Örneği”, SDÜ, İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 187-206.
  • Darji, V.P., ve Rao, R.V. (2014), Intelligent Multi Criteria Decision Making Methods for Material Selection in Sugar Industry, Procedia Materials Science, 5, 2585 – 2594.
  • Demiroğlu, Ş.(2013), “Küresel Lojistik Köyleri ve bu kapsamda Türkiye’de Lojistik köyleri üzerine bölgesel bir inceleme”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dündar, S., Ecer, F., ve Özdemir, Ş. (2007), “Fuzzy Topsis Yöntemi İle Sanal Mağazaların Web Sitelerinin Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(1), 287-305.
  • Ecer, F. (2016), “ARAS Yöntemi Kullanılarak Kurumsal Kaynak Planlaması Yazılımı Seçimi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1), 89-98.
  • Ercan, E., ve Kundakçı, N. (2017), “Bir Tekstil İşletmesi için Desen Programı Seçiminde ARAS ve OCRA Yöntemlerinin Karşılaştırılması”,Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(1), 83-105.
  • Karagöz, F., ve Karahisar, T., (2011), “ İnternet Sitelerinin Lojistik İşletmeleri Açısından Önemi”, Academia.edu., 2-12.
  • Keršulienė, V., ve Turskis, Z. (2014), “An integrated multi-criteria group decision making process: selection of the chief accountant”, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 110, 897- 904.
  • Kutut, V., Zavadskas, E. K. ve Lazauskas, M. (2013), “Assessment of Priority Options for Preservation of Historic City Centre Buildings Using MCDM (ARAS)”, Procedia Engineering, 57, 657 -661.
  • Marangoz, M., Yeşildağ, B., ve Saltık, I. A. (2012), “E-Ticaret İşletmelerinin Web ve Sosyal Ağ Sitelerinin İçerik Analizi Yöntemiyle İncelenmesi”, Journal of Internet Applications and Management, 3(2), 53-78.
  • Organ,. A., ve. Katrancı, A. (2016), “Kırılgan Sekizli Olarak Adlandırılan Ülkelerin Yaşanılabilirlik Düzeyinin Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri İle Değerlendirilmesi”, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi International Congress of Management Economy and Policy, 73-90.
  • Ömürbek, N., Eren, H., ve Dağ, O.(2017), “Entropi-Aras Ve Entropi-Moosra Yöntemleri ile Yaşam Kalitesi Açısından AB Ülkelerinin Değerlendirilmesi”,Ömer Halisdemir Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 29-48.
  • Özgüven, N. (2012). Promethee Sıralama Yöntemi ile Özel Alışveriş Siteleri Üzerine Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27), 195-201.
  • Shariati, S., Yazdani-Chamzini, A., Salsani, A. ve Tamosaitiene, J. (2014), “Proposing a New Model for Waste Dump Site Selection: Case Study of Ayerma Phosphate Mine”, Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 25(4), 410–419.
  • Sliogeriene, J., Turskis, Z., ve Streimikiene, D. (2013), “Analysis and choice of energy generation technologies: the multiple criteria assessment on the case study of Lithuania”, Energy Procedia, 32, 11-20.
  • Stanujkic, D., ve Jovanovic, R. (2012), “Measuring a quality of faculty website using ARAS method”, In Proceeding of the International Scientific Conference Contemporary Issues in Business, Management and Education, 545-554.
  • Stanujkic, D., Djordjevic, B., ve Karabasevic D. (2015), “Selection of candidates in the process of recruıtment and selection of personnel based on the SWARA and ARAS methods”, Quaestus Multidisciplinary Research Journal.53-64.
  • Štreimikienė, D., ve Baležentis, A. (2013), “Integrated sustainability index: the case study of Lithuania”, Intellectual Economics, 7(3), 289-303.
  • Yıldırım, B.F. (2015), “Çok Ölçütlü Karar Verme Problemlerinde ARAS Yöntemi”, KAÜ İİBF Dergisi, 6(9), 285-296.
  • Zavadskas, E. K., ve Turskis, Z. (2010), “A new additive ratio assessment (ARAS) method in multicriteria decision‐making”, Technological and Economic Development of Economy, 16(2), 159-172.
  • Zavadskas, E. K., Turskis, Z. ve Vilutiene, T. (2010), ”Multiple Criteria Analysis of Foundation Instalment Alternatives by Applying Additive Ratio Assessment (ARAS) Method”, Archives of Civil and Mechanical Engineering, 10(3), 123-141.
  • Zavadskas, E. K., Turskis, Z., ve Bagočius, V. (2015), “Multi-criteria selection of a deep-water port in the Eastern Baltic Sea”, Applied Soft Computing, 26, 180-192.
The International New Issues in Social Sciences-Cover
  • ISSN: 2149-4266
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Orhan KÜÇÜK
Sayıdaki Diğer Makaleler

TRA1 VE TRA2 BÖLGELERİNİN AZERBAYCAN, GÜRCİSTAN VE İRAN İLE DIŞ TİCARET ÖZELLİKLERİ VE KARS LOJİSTİK MERKEZİ KLM VE ERZURUM LOJİSTİK MERKEZİNİN ELM BÖLGENİN KALKINMASINDA ÖNEMİ

Adem ÜZÜMCÜ, Samet TOPAL, Murat AKÇA

AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Semanur SOYYİĞİT, Şerafettin KELEŞ, Aslı Cansın DOKER

YÜKSELEN EKONOMİLERDE LOJİSTİĞİN BELİRLEYİCİLERİ©

Dilek ÖZDEMİR, Özge BUZDAĞLI, Ö Selçuk EMSEN, Mehmet SOLAK

DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Rabia EFEOĞLU

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMASI VE LOJİSTİK ŞİRKETLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA©

Gül SENİR, Arzum BÜYÜKKEKLİK

YEŞİL TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLGUSUNA İLİŞKİN FARKINDALIK DÜZEYİNİN ÖLÇÜLMESİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

Ayhan DEMİRCİ, Abdullah ÇALIŞKAN, Yasin YELOK

TÜRKİYE VE KAZAKİSTAN LOJİSTİK SİSTEMLERİNİN GELİŞİM PERSPEKTİFLERİ©

Omirbekova ROZA, Maiya MYRZABEKOVA, Karligash SARTAYEVA

ÇEVRESEL ATIK KRİTERİ TEMELLİ TEDARİKÇİ SEÇİM PROBLEMİ

Mehmet Akif YERLİKAYA, Burak EFE, Ömer Faruk EFE

BİST’TE İŞLEM GÖREN LOJİSTİK FİRMASININ GİA İLE FİNANSAL ANALİZİ

Aşır ÖZBEK, Emel EROL

EVSEL KATI ATIKLARIN ARTIŞ NEDENLERİNİN ÖNEM DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ: KASTAMONU İLİNDE BİR ÇALIŞMA

Efser YEŞİLYURT, Okan AY