Kadınların Sosyo-ekonomik Hayata Katılmalarında Hibe Desteklerinin Önemi: Üç Başarı Hikayesi

Nüfusun yaklaşık yarısını kadınlar oluşturmakta, gelecek nesillerin yetiştirilmesinde kadınlar büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle kadının ekonomik hayata katılımı ve sosyal yönden gelişimi kendisine, ailesine ve topluma yararlar sağlayacaktır. Toplumda ve ailede önemli bir konuma sahip olan kadınların ülkemizde sosyal hayata katılımlarında dezavantajlara sahip oldukları bilinmektedir. Bunun giderilmesi, kadının eğitilmesi ve güçlendirilmesi, aile ekonomisine ve çocukların geleceğine olduğu kadar ülke kalkınmasına da katkı sağlayacaktır. Kadınların sosyal ve ekonomik faaliyetlere katılabilmeleri için gerekli bilgi ile donatılmaları, işe başlarken doğru bir biçimde yönlendirilmeleri ve başlangıçta belli ölçüde de olsa parasal olarak desteklenmeleri, bu bakımdan ayrıca önem arz etmektedir. Kadınların sosyo ekonomik hayata katılmalarında hibeler büyük önem arz etmektedir. İş Kurumu ve KOSGEB destekleri ile AB fonları, kadınların yararlanabilecekleri önemli destek başlıklarıdır. Türkiye İş Kurumu, işe yönlendirme ve eğitim programları ile kadınların sosyo ekonomik hayata katılmalarını desteklemektedir. KOSGEB, ülkemizde en kapsamlı destek uygulamalarına sahip kuruluştur. KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlemekte, bu eğitimlerden sertifika alan kadınlara hibe desteği vermektedir. Bu hibe desteğinin ötesinde işini geliştirmek isteyenlere yönelik olarak iki yıl vadeli, faizsiz kredi imkânı sunmaktadır. AB, işgücünün yetiştirilmesi, yeni iş kurulması ve mevcut işyerinin geliştirilmesi konusunda hibe destekleri sunmaktadır. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının yaygınlaşması ve kadınların sosyal aktivitelere yönlendirilmeleri konusunda hibe programları uygulamaktadır. Bu desteklerin tamamı, dezavantajlı gruplar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmanın amaçları şunlardır * Kadınların sosyo ekonomik hayata daha fazla katılımını sağlayacak çeşitli hibe programlarını paylaşmak ve * Bu desteklerden yararlanılarak Bayburt, Gümüşhane ve Kastamonu’da gerçekleştirilmiş olan, farklı sektörlerden üç başarı hikâyesini paylaşmak. Bu amaçlar çerçevesinde çalışma kapsamında, hibe destekleri incelenecek, örnek üç başarı hikâyesi sunulacaktır.

THE IMPORTANCE OF THE GRANT SUPPORT TO PARTICIPATE SOCIOECONOMIC LIFE OF WOMEN: THREE SUCCESS STORY

Nearly half of the population composed of women, women plays a major role in the upbringing of future generations. For this reason, will provide benefits to the family and the community the participation of women in economic life and social development,.Women who have an important position in the society and the family is known to have their disadvantages to participate in the social life of our country. Elimination of this, training of women and empowerment, willcontribute to the development of the country as much as her family economy and the future of children.Equipped with the knowledge necessary of women's to participate in the social and economic activities when guidance them the correct way to get started in his business life, and, it would be useful to financially support initially, a certain amount of albeit.Receiving grants to participate in the socio-economic life of women is of great importance. Employment agency, KOSGEB support and the EU funds, the support that women can use are important chaptersThe Turkish employment agency supports to participate in the socio-economic life of women with job orientation and training programs.KOSGEB is practices with the most comprehensive support for Enterprise in our country. KOSGEB applied entrepreneurship training for women in training that provided the certification of grant support. beyond this grant It support a two-year term, interest-free loans offers who want to improve the work.The EU offers support of grant cultivating workforce and establishment of new business and development on the your existing business. Also implementing the program directing the social activities of women and also the proliferation of civil society organizations.All of this support concentrates on disadvantaged groups. The objectives of this study are as follows:* To share of various grant programs for Women's participation in socio economic life and* To share three success story benefiting this support held from Bayburt,Gümüşhane and Kastamonu in Turkey on three different sectors.within the framework of these objectives, in this articles, examine of the grant support and the sample three success stories will be presented

___

  • Küçük, Orhan (2015a) Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Sekizinci Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Küçük, Orhan (2008b) Özelleştirme ve Sosyal Destek Projelerinin Önemi: Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, ISSN: 1303-8370, Yıl: 8, Sayı: 15, ss. 331- 344., s. 336.
  • KOSGEB Kastamonu İl Müdürlüğü Verileri
  • Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun, Kanun No. 3624 Kabul Tarihi: 12.4.1990 Yayımlandığı Resmi Gazete: Tarih:20.04.1990 Sayı: 20498, Madde 1.
  • Küçük, Orhan (2007c) “AB Uyum Sürecinde Kalkınma Ajansları ve AB Hibe Projelerinin Bölgesel Kalkınmaya Katkılarının Araştırılması: Samsun, Kastamonu ve Erzurum Nuts II Bölgesi Örneği”, Atatürk Üni. Sosyal Bilimler Enst. Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 2, ISSN: 1304- 4990, ss. 495-507.
  • Merkezi Finans ve İhale Birimi (2005) Samsun Kastamonu Erzurum Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı KOBİ Hibe Programı 2005 Yılı Teklif Çağrısı Başvuru Rehberi.