Tesisat Mühendislerinin Hasta Bina Sendromu Oluşmasındaki Yeri ve Hastalığın Giderilmesi İçin Alınması Gereken Önlemler

Dünyadaki nüfus artışı ve teknolojik gelişmeler yaşanırken insanların yaşadıkları çevre ile ilgili sorunları da artmaktadır. Çevre ile fiziksel, biyolojik, ruhsal, bedensel vb. gibi bağları vardır. Çevre koşulları insan yaşamını ve yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Küresel ısınma, hava kirliliği, ozon tabakasındaki delik, kutuplardaki buzulların erimesi, asit yağmurları, toprak erozyonu gibi olaylar tüm canlıların yanında dünyanın kaderine hükmeden insanların da en büyük sorunudur. Dış ortamdaki bu olumsuz faktörler doğal olarak yapı içerisindeki yaşam koşullarını da etkilemektedir. Bu etki çoğunlukla olumsuz yöndedir; örneğin bir yapıya dışarıdan alınan taze hava kirli ise ortada bir sorun vardır. Gelişen teknoloji ile birlikte insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli kapalı alanların belirli standartlarda olması gerekmektedir. Yapılarda belirli standartlarda ortamlar hazırlanmadığı takdirde insanların hastalanması ve iş gücü kaybına uğraması kaçınılmazdır. Bu yazıda kısaca insanların çeşitli şekilde hastalanmasına neden olan bu kapalı ortamlar incelenecektir.

Significance of Plant Engineers on Sick Building Syndrome Happening and Precautions to Be Taken

Since population increases all over the world, environmental problems that people facing increase too. People have deep connection with environment such as physical, biologic and spiritual. Environmental conditions affect lifetime and life quality of human directly. As well as all living beings, fate of the world is also affected by global warming, ozone layer depletion, soil erosion, acid rains and melting of icebergs. These factors in the atmosphere affect living conditions in the buildings too. For example, if fresh air supplied from the outside is polluted the problem occurs. In order to maintain people’s life in safe, it is necessary to comply with standards during the stage of mechanical design process for buildings. Otherwise, it is inevitable that people face diseases then it causes workforce loss. In this article, several of diseases that people facing to be explained briefly.

___

KAYNAKLAR Gürses A. Çetin, “Klima Ders Notları”. Ode Teknik Yayınları, No: G 20, Eylül 1999. Jark Roster , “Sick Building Syndrome”, E&FN Spon, 1997. Evyapan Fatma, “Sağlıksız Bina Sendromu (SBS)”, Türk Toraks Derneği Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Sempozyumu, 14-15 Aralık 2006, Ankara. Tuncer A., Soyer Ö. U., “Hasta Bina Sendromu”, Astım Alerji İmmünoloji; 3 (2):97-102, 2005. Ağca Barçın, “İç Hava Kalitesi ve Hasta Bina Sendromu”, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Ankara. Toksoy Macit, “Isıl Konfor”, I. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 1993, İzmir.