Kanada' nın en büyük kuyu içi ısıl enerji depolama sistemi: Bir uygulama

Bu çalışmada, Kanada'daki University of Ontario Institute of Technology (UOlT)'de 2004 yılında işletmeye sokulan, kuyu içi ısıl enerji depolama sistemi (KIEDS) ele alınmaktadır. Başka bir deyişle, Kanada'daki en büyük ve Kuzey Amerika'daki ikinci en büyük jeotermal ısıtma/soğutma sistemiyle ilgili yürüttüğümüz çalışmalardan elde edilen birikimler, bu konuda çalışanlar ile paylaşılmaktadır. UOIT'nin merkezi tesis, KIEDS'yle büyük ölçüde tüm kampusun ısıtma ve soğutma sistemini sağlamaktadır. Bu sistem; kuyu içi ısı değiştiricileri (KIDleri), ısıtma/soğutma üniteleri ve ısı dağıtım alt sisteminden oluşmaktadır. 128x64 m2'lık sahada, her biri 190 m derinlikte konmuş, tek U-borulu ısı değiştiricinden oluşan 384 adet KID'ci bulunmaktadır. Isıtma/soğutma üniteleri; her biri 7 modülden oluşan, iki ısı pompası grubu ve bir soğutma grubu (chiller)ndan oluşmaktadır. Isı pompaları hem ısıtma ve soğutma modunda çalışırken, soğutma grupları sadece soğutma modunda işletilmektedir. İlave ısıtma, 4 adet yoğuşmalı kazanlar ile sağlanmaktadır. Isıtılan/soğutulan yapı sayısı 8 adet olup, toplam yüzey alanı 80 000 m2'dir. Mevcut çalışmanın, ülkemizde bu gibi kampus ve benzeri yapılar için uygulama bakımından olanaklar oluştururken, bu konuda uğraşan araştırmacılara ve özellikle HVAC mühendislerimize yararlı olacağı beklenmektedir.

___

[1] IEA,INTERNATIONAL ENERGY AGENCY, ‘’Energy Conservation through Energy Storage’’, http://www.iea-eces.org/techniqu es/energy_storage_rd.html, 2005.

[2] DINCER, I., ROSEN, M.A., ‘’Thermal Energy Storage: Systems and Applications’’,Wiley, N.Y., 2002.

[3] ROSEN, M.A., DINCER, I., ‘’Exergy Met hods for Assessing and Comparing Thermal Storage Systems’’, International Journal of Energy Research, Cilt No: 27(4), Sayfa No: 415-430, 2003.

[4] SANNER, B., “Integrated Use of Geothermal and Other Renewable Energy Sources - Heat Pumps, Solar Thermal, Combined Heat and Power”, Gothermal Training Program me IGC2003, Kısa Kurs, Reykjavík, Izlan da, Sayfa No: 1-20, Eylül 2003.

[5] PAKSOY, H., ‘’Underground Thermal Energy Storage - A Choice for Sustainable Future’’, World Energy Council, http://www.worlde nergy.org, 2005.

[6] IEA, INTERNATIONAL ENERGY AGENCY, ‘’Energy Conservation through Energy Sto rage Programme”, Mayıs 2002.

[7] SANNER, B., PAKSOY, H., “International Energy Agency Energy Conservation thro ugh Energy Storage Implementing Agree ment”, IEA-MOST-Workshop Sunumu, Bei jing, Çin, 15.5.2002.

[8] CGEA, Canadian Geothermal Energy Assoc-i ation., “Underground Thermal Energy Storage (UTES) Systems”, http://www.geother mal.ca/utes.html, 2005.

[9] SANNER, B., PAKSOY, H.,”Possibilities for Heating and Cooling through Underground Thermal Energy Storage in the Mediterranean area”, Internatioanl Summer School on Direct Applications of Geothermal Energy”, 2002.

[10] SANNER, B., KARYTSAS, C., MENDRI NOS, D., RYBACH, L., “Current Status of Ground Source Heat Pumps and Under ground Thermal Energy Storage in Euro pe”, Geothermics, Cilt No: 32, Sayfa No: 579-588, 2003.

[11] UOIT&DC, “Thermal Energy Storage (TES)”, UOIT Sunus Dokümanı, 2004.

[12] BLAKE, S., “Ground Source Heating/Coo ling: Passion for Energy Efficiency Sparks Canada’s Largest Gothermal Project”, Plumbing & HVAC Product News, Sayfa No: 14-15, www.plumbingandhvac.ca, Mart/Nisan 2004.

[13] DINCER, I., HEPBASLI, A., ROSEN, M.A., HINSE, P., “UOIT’deki BHTES’in Perfor mansının Degerlendirilmesi Çalısma Gru bu Dokümanları”, Yayınlanmamıs, 2005.

[14] MULTISTACK, “Data Sheet”, 7 Ekim 2003.

[15] UOIT, “Draft- Borehole Thermal Energy Storage Project Construction Specifications for Borehole Heat Exchngers”, Mayıs 2003.

[16] SIEMENS, “Control Drawings”, 20 Ocak 2004. 79