İki kademeli buhar sıkıştırmalı soğutma sisteminde alternatif akışkanlar için ekserji analizi

Hidrokloroflorokarbon (HCFC) ve kloroflorokarbon (CFC) soğutucu akışkanlar soğutma sistemleri için en uygun soğutucu akışkanlar olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Montreal Protokolü'yle 2030 yılında gelişmiş ülkelerce kullanımına son verilecek R22 yerine ozon tabakasına zarar vermeyen alternatif soğutucu akışkanların kullanıldığı, iki kademeli buhar sıkıştırmak soğutma sistemi incelenmektedir. RI24, R134a ve Rl52a alternatif soğutucu akışkanlar olarak seçilerek, değişen kondenser ve evaparatör sıcaklıklarındaki soğutma çevriminin ekserji analizi yapılarak, toplam tersinmezlik oranları ve sistemin ikinci yasa verim değerleri grafiklerle verilmiştir. Yapılan analiz sonucunda iki kademeli soğutma sisteminin rasyonel verimliliğinin soğutucu akışkan R152a'da, aynı sıcaklıklarda çalışan diğer soğutucu akışkanlara göre %2 daha fazla olduğu saptanmıştır.

___

[1] Kotas, T.J., The exergy method of thermal plant analysis, London, Butterworths, 1985.

[2] Nikolaidis, C. and Probert, D., "Exergy-method analysis of a two-stage vapour- compression refrigeration plants performance", Applied Energy, 60, 241-256, 1998.

[3] ASHRAE, Handbook Fundamentals, American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, Inc., 2001.

[4] Lee, B.G.,.Park, J.Y., Kim, J.D., Lim, J.S., "A sudy on the performance of alternative refrigerant mixtures for HCFC-22", Fifteen Symposium on Thermophysical Properties, Boulder, CO, USA, June 22-27, 2003.

[5] Köktürk, U., Soğutma Tekniği, Cilt I, Istanbul, 1999.

[6] Cengel, Y.A., Boles, M.A., Thermodynamics: an engineering approach, McGraw-Hill International Editions, 1989.

[7] Lemmon, E.W., McLinden, M.O., Reference Fluid Thermodynamic and Transport Properties, REFP-ROP V.7, NIST Standard Reference Database 23, 2001.

[8] Özkan, K.S., "Darboğaz tasarım yöntemiyle ısı entegrasyonu", Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 1998.