Enerji Kimlik Belgesinin Kapsamı Nedir, Nasıl Düzenlenir ve Sonuçları Nasıl Değerlendirilmelidir

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011’den önce yapılmış mevcut binaların Mayıs 2017 tarihine kadar EKB alması zorunludur. Ancak yeterli ve doğru bilgilendirme yapılamadığı için Türkiye genelindeki mevcut binaların büyük bir çoğunluğunda halen EKB alınmamıştır.Bazı ısı yalıtımı (mantolama) firmalarının da bu zorunluluğu kullanıp, işlerini artırabilmek amacıyla, “EKB alabilmek için mantolama yaptırmak gerekiyor” şeklinde halkı yanlış bilgilendirmeleri nedeniyle, bu konu, halkımız tarafından 2017 Mayıs ayına kadar sanki ısı yalıtımı (mantolama) yaptırmak zorunluymuş gibi algılanmıştır.Bina için EKB alınması ile mantolama yaptırılması tamamen ayrı konulardır.Sonuçta bu tür maksatlı yanlış bilgilendirmeler yine halkımızı mağdur etmektedir.Bunlara ilaveten veri girişlerinde ne yazık ki bazı EKB uzmanlarımızın, yeterli özeni göstermemeleri ve dikkatsiz çalışmaları nedeniyle programa hatalı veriler girilebilmekte ve bu hatalı veriler de sonuçları olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Hesaplanan sonuçların da doğru olarak değerlendirilmemesi diğer bir problemli konu olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışma, meslektaşlarımıza EKB ile ilgili en son yürürlükteki yönetmelik bilgileri kapsamında, yukarıda belirtilen konulara açıklık getirilmesi, BEP-TR hesap programında en son yapılan değişiklik ve yeniliklerin aktarılması, elde edilen sonuçların nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve programın kullanımında sıkça karşılaşılan ve özellikle dikkat edilmesi gereken hususların tekrar hatırlatılması amacıyla yapılmıştır.

The Energy Certificate Document Reaches the Scope, How to Register and How to Evaluate Results

According to the Energy Performance Regulations of the buildings, it is compulsory for existing buildings built before 2011 to obtain EPC by May 2017. However, a large majority of the existing buildings in Turkey, still do not have EKB due to lack of accurate and sufficient information. Some heat insulation companies misinformed the public in order to increase their business, had said “It is necessary to have coating to have EKB”. For this reason, by the people was understood that it is obligatory to have thermal insulation for buildings until May 2017. It has been perceived by our people as a necessity to make thermal insulation until May 2017 because some thermal insulation companies use this obligation and misinform the public in order to increase their business. The building of the building with the EPC for the building is completely separate. As a result, such intentional misinformed informants still victimize our people. In addition to this, unfortunately some of our EPC Specialists are not able to enter the program due to insufficient care and careless work, and this faulty data can affect the results positively or negatively. Evaluating the calculated results accurately is another problematic issue. This study aims to clarify the above mentioned issues in the scope of the most recent Regulation on EPC of our colleagues, to explain the latest changes and innovations in the BEP-TR account program, how to evaluate the obtained results, and the issues that are frequently encountered in the use of the program, To remind you again.

___

  • [1]“Isıtma ve Buhar Tesislerinin Yakıt Tüket-iminde Ekonomi Sağlaması ve Hava Kirlil-iğinin Azaltılması Yönetmeliği”, Resmi Gazete, 1977.
  • [2]“Isı Yalıtım Yönetmeliği” Resmi Gazete, 1981-1985.
  • [3]“Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği”, Resmi Gazete, 2000.
  • [4]“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”, Resmi Gazete, 2008.
  • [5]“Binalarda Enerji Performansı Çerçeve Direk-tifi”, Avrupa Parlamentosu, 2002-2010.
  • [6]EN 13790 “Energy Performance of Buildings” Standardı
  • .[7]“Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesap-lama Yöntemine Dair Tebliğ”, Resmi Gazete, 2000.
  • [8]“BEP-TR Yazılımı”, www.bep.aov.tr, 2016.