UYARLANABİLİR KONFOR ÖZELLİKLERİNE SAHİP PASİF GÜNDÜZ SOĞUTUCU PAMUKLU KUMAŞLAR

Pasif gündüz radyatif (güneş ve vücut radyasyon enerji bileşenlerinin yönetimi) soğutucu malzemeler, büyük enerji tasarrufu potansiyelleri ve akıllı kıyafet ihtiyacını karşılama olasılıkları nedeniyle artan bir ilgi görmektedir. Bununla birlikte, pasif gündüz soğutma malzemelerinin tekstil endüstrisindeki pratik uygulaması, optimizasyon gerektiren konfor bileşenleri ve fiziksel/mekanik özelliklerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada infrared iletimin pasif kontrolünü sağlayan çinko oksit nanopartikülleri kullanılarak ortam sıcaklığına uyum sağlayabilen ısı düzenleyici bir kumaşın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda pamuklu kumaş, termal radyasyonun geniş bant iletimini kontrol etmek için güçlü saçılma etkisi sağlayan çinko oksit (ZnO) nanopartikülleri ve şekil hafıza fonksiyonuna bağlı uyarlanabilir konfor özellikleri sağlayan sıcaklık duyarlı şekil hafızalı poliüretan (SMPU) matristen oluşan nanokompozit kaplama ile kaplanmıştır. Kaplanmış pamuklu kumaşlarda SMPU-ZnO nanokompozit kaplamanın güneş ışığını yansıtması ile doğrudan güneş altında ve ayrıca 40°C'de iç mekânda ham kumaşlara kıyasla sırasıyla ∼2,2°C ve 0,4°C'lik bir ortalama sıcaklık düşüşü elde edilmiştir. Ayrıca, SMPU ve SMPU-ZnO nanokompozit ile kaplanmış pamuklu kumaşlar dinamik hava ve su buharı geçirgenliği dolayısıyla uyarlanabilir konfor özellikleri sergilemiştir. Basit üretim sürecinin yanı sıra pasif soğutma ve uyarlanabilir konfor özellikleri sayesinde bu akıllı kumaş, spor veya koruyucu giysilerde yaygın olarak kullanılmayı vaat etmektedir.

PASSIVE DAYTIME COOLING COTTON FABRIC WITH ADAPTIVE COMFORT FEATURES

Passive daytime radiative cooling materials have attracted increasing attention due to their great potential for energy saving and the possibility to meet the need for smart clothes. However, the practical application of passive daytime cooling material in the textile industry is greatly affected by comfort components and also physical/mechanical properties that require optimization. Herein, it was aimed to develop a thermoregulating fabric using zinc oxide nanoparticles (ZnO), which provide dynamic and passive control of the infrared transmission, by adapting to the ambient temperature. For this aim, the cotton fabric was coated with a nanocomposite treatment composed of ZnO nanoparticles and temperature-responsive shape memory polyurethane (SMPU) matrix, obtaining strong scattering effects to control the wideband transmission of thermal radiation and also adaptive comfort features based on shape memory function. By reflecting sunlight of SMPU-ZnO nanocomposite coating, the cotton fabric can reach an average temperature drop of ∼ 2.2°C and 0.4°C compared to the raw ones under direct sunlight and also indoor at 40°C, respectively. Also, SMPU and SMPU-ZnO nanocomposite coated cotton fabric exhibited dynamic air and water vapour permeability hence adaptive comfort features. Owing to passive cooling and also adaptive comfort features besides the simple production process, this smart fabric is promising to be widely used in sports or protective clothing areas.
Tekstil ve Mühendis-Cover
  • ISSN: 1300-7599
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası
Sayıdaki Diğer Makaleler

HİJYENİK PEDLERDE FARKLI İÇ KAT TASARIMI VE ÜST KATMAN KULLANIMI İLE SIVI DAĞILIMI VE TEKRAR ISLANMA PERFORMANSININ İNCELENMESİ

Gizem CULFA, Esin SARIOĞLU, Mehmet DAŞDEMİR, Ebru ÇELİKTEN, Tülin KAYA NACARKAHYA

POLİKAKTİT ESASLI NANOLİF pH İNDİKATÖRLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ

Handan PALAK, Burçak KARAGÜZEL KAYAOĞLU

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN STOR PERDE YÜZEYİNDE ALARM ÖZELLİKLİ ESNEK SENSÖR YAPILARININ GELİŞTİRİLMESİ

Berin HACIOĞLU, Murat YILDIRIM, Hafız ALISOY

INVESTIGATION OF TRIBOELECTRICITY ON TEXTILE STRUCTURES THROUGH A TEG WHICH COMBINES SLIDING AND VERTICAL MODE

Aristeidis REPOULIAS, Mustafa ERTEKİN, Sotiria F GALATA, Savvas VASSILIADIS, Arzu MARMARALI

C2C12 HÜCRELERİ KULLANILARAK MİYOKARDİYAL DOKU MÜHENDİSLİĞİ İÇİN ÖRME HAVLU KUMAŞ İSKELENİN IN VITRO DEĞERLENDİRİLMESİ

Derya HAROĞLU

POLİESTER MONOFİLAMENTTEN ÜRETİLMİŞ BİYOMEDİKAL TEKSTİL İÇİN YÜZEY İŞLEMİ

Foued KHOFFI, Yosri KHALSI, Abdel TAZIBT, Slah MSAHLI, Frédéric HEIM

AEROJELLERLE ISI YALITIMI VE TEKSTİL UYGULAMALARI

Atike KÖKEN, Mehmet KANIK

SARI KANTARON YAĞI KATKILI PVA NANOLİFLERİN EMÜLSİYON ELEKTROEĞİRME YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ

Nursema PALA, Nebahat ARAL, Banu NERGIS

UYARLANABİLİR KONFOR ÖZELLİKLERİNE SAHİP PASİF GÜNDÜZ SOĞUTUCU PAMUKLU KUMAŞLAR

Nazife KORKMAZ MEMİŞ, Sibel KAPLAN

ESNEK ÇALIŞMA ORTAMLARINDA ETKİLİLİĞİN SAĞLANILMASI, HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Levent BOZKURT, Muhteşem BARAN