BİR KONFEKSİYON İùLETMESİNDE SÜREÇ ANALİZİ YOLU İLE VERİMLİLİK ARTIRMA ÇALIùMASI

Günümüzde konfeksiyon işletmeleri tarafından uygulanan yönetim sistemlerinin özünde nihai hedef olarak kaliteli ve verimli bir süreç yönetimi yatmaktadır. Uluslararası rekabet ve müşteri tatminine önem verilmesi, kalite tanımının üretici yerine müşteri odaklı olmasına ve bu nedenle ürüne katma değer sağlayacak süreçlerin minimum zaman gerektirip maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışma ile konfeksiyon sektöründe kaliteli üretimin gerçekleşmesi için ele alınan proseslerin verimliliğinin ölçülmesi ve arttırılması amacıyla üretim kademelerine ne gibi iyileştirmeler yapılması gerektiği gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bu gözlemler Ağ planı-CPM (Critical Path Method) kullanılarak sayısal olarak değerlendirilmiştir. Bu sayede firmanın üretim verimliliğinin arttırılması için çeşitli öneriler sunulmuştur. Çalışma, ağ planı yönteminin konfeksiyon sektöründe uygulanmış nadir çalışmalardan olması ile de literatüre katkı sağlamıştır.

THE PRODUCTIVITY IMPROVEMENT STUDIES WITH PROCESS ANALYSIS METHODS IN A CLOTHING COMPANY

In today's marketplace, the essence of the management systems implemented by clothing companies lays on as the ultimate goal that high quality and efficient process management. The best process management is to emphasize on the international competition and customer satisfaction, to provide a competitive advantage necessitates organizing all the processes demanding a minimum time so as to provide maximum benefit, which add value to the products. With this study, in the clothing industry for the high quality production processes in discussed in order to measure and increase the productivity and what kind of improvements can be done in production processes have been tried to be observed. These observations are evaluated computationally with the help of the Network Plan methods.

___

  • Erarslan, S. (2008), Süreç Yönetimi, Grup Peryod Entegre Yönetim Bilgi Sistemleri A.Ş.
  • Güner, M. (2009), Konfeksiyon İşletmelerinde Örgütsel Zaman Yönetimi İçin ABC Analizinin Uygulanması, Teksti ve Konfeksyion Dergisi, 2, 163-168.
  • Zengin E. ve Erdal A., (2000), Hizmet Sektöründe Toplam Kalite Yönetimi, Journal of Qafqaz University, 3, 1.
  • Belgin Ö., "Hizmet Sektöründe Verimlilik", www.bilisimdergisi. org/s127, Erişim Tarihi: 20.12.2012.
  • Verimlilik ve MPM: Verim, Verimlilik ve Verimlilik Artışı Hakkında, www.hasmendi.net, Erişim Tarihi: 08.11.2012.
  • Özbek Ç., (2007), Verimlilik Artırma Teknikleri, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Güner M. Konfeksiyon Organizasyon ve Planlama, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü.
Tekstil ve Mühendis-Cover
  • ISSN: 1300-7599
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası