Use of computer aided pattern preparation method in clothing designing

Günümüzde bilgisayar destekli kalıp hazırlama sistemleri, genelde temel kalıp hazırlama, temel kalıplar üzerinden model geliştirme, serilendirme ve kesim pastalı hazırlama amaçlı kullanılmaktadır. Bu yöntem yardımı ile kalıplar sanal ortamda çizilmekte ya da çizilmiş olan kalıplar bilgisayar ortamına aktarılarak üzerinde değişiklikler yapılmaktadır. Hazırlanan kalıplar daha sonraki kullanımlar için bilgisayar hafızasında saklanmaktadır. Hazır giyim firmaları kullandıkları bilgisayar programının hafızasına temel kalıpları kaydederek, yeni tasarımları bu kalıplar üzerinden model uygulama yoluyla hazırlamaktadır. Bu çalışmada, temel bayan pantolon kalıbı üzerinden geliştirilen üç farklı model uygulaması hem elde hem de bilgisayarda yapılmıştır. Zaman ve emeğin daha verimli kullanımı hedeflenmiştir. Aynı zamanda CAD sistemlerinin kalıp elde etme ve model uygulamada daha etkin kullanımının önemi vurgulanmıştır.

Giysi tasarımında bilgisayar destekli kalıp hazırlama yönteminin kullanımı

Today, computer aided pattern systems and related pattern preparation processes are generally used for the purposes of modeling based on given patterns, grading and preparing cutting plans. By means of this methodology, patterns are drawn on actual basis or manually drawn ones logged in computer with modifications being made when necessary. Prepared patterns are saved as data to be used later. Companies of ready-to-wear garments record basic patterns as software in their computers on which to prepare new patterns using modeling processes. This study conducted three different models developed on basic patterns of women pants both manually and in computer to aim at utilising time and labour more efficiently as well as emphasizing effective uses of computer aided pattern systems in patterning and modeling.

___

  • 1. Öndoğan Z., 1998, “Bilgisayar Destekli Tasarım, Kalıp Uygulama ve Kesim Planı Hazırlama Sistemlerinin Hazır Giyim İşletmelerine Uyumu, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Yıl: 8 (3), s: 208-213.
  • 2. Eray, F., 2000, “Metrik ve Müler Biçki Sistemi ile Elde Edilen Kadın Temel Bedeni Kalıplarının Karşılaştırılması ve Türk Kadın Vücuduna Uygunluğunun Araştırılmasına Yönelik Örnek Bir Çalışma”, Konfeksiyon ve Teknik, Yıl: 2, Sayı:14.
  • 3. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 2002, “Hazır Giyimde Ölçüler”, İTKİB Teknik El Kitapları Serisi, Yayın No. 2002/1, 86 s.
  • 4. Ercan M.N., 1982, “Tekstilde İş ve Zaman Etüdü”, Ege Üniversitesi Matbaası, 194 s.