Pamuklu süprem kumaşlara elastan katılımının kumaş elastikiyet özelliklerine etkisi

Pamuklu süprem kumaşlar, iyi ter emici özelliği ve hafif gramajlı olmaları dolayısıyla yazlık giysilerde yaygın olarak kullanılmakladır. Bununla beraber, pamuk ipliğinin ve düz örgü yapısının elastik olmaması nedeniyle bu giysiler kullanım ve yıkamalardan sonra çabuk deforme olmaktadırlar. Bu özellikler, giysilerin vücudun hareketleri sırasındaki konforu sağlamaları ve kullanım süresince orijinal şekillerini korumaları açısından önemlidir. Bu nedenle belli bir kuvvet altında iyi uzama yeteneğine ve elastikiyet özelliklerine sahip elastan iplikler, yuvarlak örme kumaş üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, özellikle pamuklu süprem kumaşlarda sıklıkla kullanılan çıplak elastan iplikler, iki ayrı numarada, kumaş yapısına farklı oranlarda katılmıştır. Sonuçta bu kumaşların elastikiyet özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir.

The effects of elastane addition on the elastic properties of cotton single jersey fabrics

Single jersey knitted cotton fabrics are widely used in summer clothes owing to their properties such as light weight, good sweat absorption. However, because of the elasticity of cotton yarn and single jersey (plain knit) structures are not good, these garments easily distort after usage and washing. It makes great importance that the garments should give comfort feeling during action, and also the same time they should retain their original shape all thorough their usage period. For this reasons, elastane yarns, having the property of good extension under a certain force and having good recovery properties, have been widely used for the production of circular knitted fabrics. In such study, bare elastane yarns that are widely used for specially cotton single jersey knits were inserted into fabric structure in various percentages and two different yarn counts were used. As a result, the rifferences in the elasticity of the fabrics are analyzed.

___

  • 1. Li Y, The Science of Clothing Comfort, edited by J. M. Layton ( The Textile Institute, Manchester), 2001,1-3.
  • 2. Weber H, Nolte H, Knitting Technique, 1984, 6(2), 109.
  • 3. Nestler G, Wirkerei und Strickerei Technik, 1994, 44,12,1050-1053.
  • 4. Tasmacı M, Tekstil Konfeksiyon, 1996, 6,422-446.
  • 5. Schulze W, Wirkerei und Strickerei Technick. 1993, 5,456.
  • 6. Çeken F, Yapısında Farklı Materyaller İçeren Örme Kumaşların Boyutsal Özellikleri, Doktora Tezi 1995, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • 7. Bayazıt Marmaralı A, Textile Research Journal 2003,73(1). 11-14