Cerrahi giysi ve kumaşlardan beklenen performans özellikleri ve ilgili standartlar

Bu çalışmada hastanelerde cerrahi operasyonlar sırasında kullanımı kesinlikle gerekli olan cerrahi kumaş ve giysilerde aranan performans özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Cerrahi kumaş ve giysilerin kullanımı ülkemizde yüksek maliyet nedeniyle kısıtlı olmasına karşın tüm Avrupa ülkelerinde ve A.B.D.'de kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve ürün performansını geliştirmek için çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Çalışmada ayrıca bu tür kumaşlara ait performans özelliklerinin belirlenmesi için geliştirilmiş Avrupa ve A.B.D. standartlarında yer alan test ve analiz metotları açıklanmaktadır.

In this study, we aimed to give a detailed information about performance properties of surgical fabrics and drapes used during surgical operations in hospitals. Although, the use of surgical fabrics and drapes is limited because of their high costs in our country, in the USA and European countries their usage potential is increasing continuously as well as increased researches in this field. In addition, test and analysis methods developed to determine the performance properties of these fabrics are explained in this work.

___

  • [1]. Karen K. Leonas, Renita S. Jinkins, 2003. "The Relationship of Selected Fabric Characteristics and Barrier Effectiveness of Surgical Gown Fabrics". AJIC: American Journal of Infection Control, Volume 25, No l.p 16-23.
  • [2]. www.ahlstrom.com. "Ahlstrom Fiber Composites, Medical Fabric Report: Global Healtcare-Advanced Medical Technologies".
  • [3]. http://www.campden.com. "Surgical Site Infections Prevented with Operating Theatre Barrier Devices: The Relationship of Selected Fabric Characteristics and The Barrier Effectiveness of Surgical Gown Fabrics".
  • [4]. http://www;cupron.com. "Overview For Industry: Bio-Active Textiles".
  • [5]. Heywood D., 2003. "Anti-microbial, Rotproofing and Hgiene Finishes", Textile Finishing, Society of Dyers and Colourists, England.
  • [6].http://Medicalfabrics.Dupont.Com."DuPont Medical Fabrics: Understanding the European Standard EN 13795 Surgical Gowns, Drapes and Clean Air Suits".
  • [7]. Türk Standardı TS EN 13795-1. "Hastalar, Klinik Personeli ve Donanımlar İçin Tıbbi Cihaz Olarak Kullanılan Cerrahi Örtüler, Önlükler ve Temiz Hava Giysileri-Bölüml: İmalatçılar, İşlemci ve Mamuller İçin Genel Özellikler".
  • [8]. Türk Standardı TS EN 13795-2. "Hastalar, Klinik Personeli ve Donanımlar İçin Tıbbi Cihaz Olarak Kullanılan Cerrahi Örtüler, Önlükler ve Temiz Hava Giysileri-Bölüml: Deney Yöntemleri".
  • [9].http://www.infectioncontroltoday.com. "Performance Standards: Measuring the Effectiveness of Protective Clothing".