Bilgisayar yardımı ile boyama reçetelerinin hesaplanması

Bilgisayar teknolojisi, boyama endüstrisindeki proseslerde modernizasyonlara ve boyalı mamullerde kalite standartlarının artmasına neden olmuştur. Uzun çalışmalar ve masraf gerektiren deneme yanılma yöntemiyle yapılan boyama reçetesi hazırlama günümüzde bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler sayesinde çok tecrübeli elemanlara ihtiyaç duyulmadan kısa sürede ve kesin bir şekilde yapılabilmektedir. Her insan için farklı olan renk kavramının matematiksel olarak ifade edilebilmesi renk konusunda ortak bir değerlendirme sisteminin olmasına ve her rengin kendisine ait değerler ile belirlenip ifade edilmesine bağlıdır. Pratik ve tekrarlanabilen çözümler kullanılan renk ölçüm cihazlarının hassasiyetine, kullanılan ekipmanlara ve reçete hazırlama programının özelliklerine bağlıdır. Bu çalışmada boyama reçetesinin bilgisayar yardımıyla hazırlanması amaçlanmış ve reçete programında kullanılan yöntem ile matematiksel bağıntıların detayları verilmiştir. Program bazı pratik uygulamalarla test edilmiş ve boyamalar sonucunda hedef numune ile boyanan kumaş arasındaki toplam renk değer farkının kabul edilen toleranslar arasında olduğu, gözle görülebilen bir renk farkı olmadığı tespit edilmiştir.

Computer aided preparation of dyeing recipes

Computer technology has been improved modernization of industrial processes as well as the increasing quality standards for dyed and pigment products. Classical dyeing recipe preparation is usually time consuming and expensive, however, developments in the computer technology has let fast and definite recipe preparation process without needing experienced technician. The mathematical expression of color concept, although it may change from person to person, depends on a common color evaluation system the and also depends on specific values of each color. Practical and repeatable solutions depend on the used equipments and the properties of the color-matching software that will be used for recipe preparation. In this study computer aided preparation of a dyeing recipe is aimed and the whole steps of the process as well as details of mathematical relations are given. Some practical applications of the recipe program are given. The results show that the color difference between the target and the dyed sample is in the tolerance limits and no difference by human eyes is noticeable.

___

  • [1] Duran K. (1997), bilgisayarlı renk ölçüm sistemleri yardımı ile boyama reçetelerinin çıkarılması. Tekstil ve Konfeksiyon, sayı:2, sayfa: 121-124.
  • [2] Becerir B. 2002), Renk eşleştirme için veri tabanı hazırlanmasında kalibrasyon boyamalarının değerlendirilmesi. Tekstil Teknik, Sayı: Kasım, sayfa:182-186.
  • [3] Convert R., Schacher L. and Viallier P. (2000), An expert system for the dyeing recipes determination. Journal of Intelligent Manufacturing, 145-155.
  • [4] Sluban B., Nobs J.H., (1997), Colour correctability of a color matching recipe, Color Research and Application, 22, 88-95.
  • [5]McDonald R. (1987), Computer mate prediction-dyes, Color physics for Industry. England, Society of Dyers and Colourists, page: 116-118.
  • [6]Duran K. (2001) Tekstilde renk ölçümü ve reçete çıkarma, Tekstil ve Konfeksiyon, 1. baskı, sayfa: 143-144.
  • [7] Ciba Sipecialty Chemicals (1999), Cibacron F/FN dyes for exhaust dyeing, Ciba, Switzerland.
  • [8] Broadbent, D. A. (2001), Basic principles of textile coloration. England, Society of Dyers and Colourists, 486-488.
  • 191 Parlakyiğit, P. (2004, A study of dyeabilities of fabrics produced from cotton, polyester and acrylic fibers, M.Sc. Thesis in Textile Engineering Department of University of Gaziantep, 160-210