Nehir Tipi Hidroelektrik Santrallerin Bilgisayar Destekli Ön Tasarımı

Nehir tipi hidroelektrik santraller, bir depolama olmaksızın nehirden emniyetli olarak çevrilebilecek akım miktarına göre enerji üretirler. Bu çalışmada nehir tipi santrallerin hidrolik tasarımı için geliştirilen MINI-HPD isimli bir bilgisayar programı tanıtılmıştır. C# programlama dilinde yazılan bu program Windows işletim sistemi altında çalışmaktadır. Bu program, yandan su alışlı dolu gövdeli regülatör elemanlarının, iletim kanalının, yükleme havuzunun ve cebri borunun hidrolik tasarımlarını gerçekleştirmektedir. Program ayrıca optimum işletme debisi, optimum kurulu güç ve optimum cebri boru çapı seçimiyle ilgili hesapları da yapabilmektedir. Kullanımı kolay olan bu program vasıtasıyla bir tasarım mühendisinin değişik senaryolar ve ilgili parametrelerin kombinasyonları altında bir dizi analizi hızlı bir şekilde yapabilmesi planlanmıştır. Programın kullanımı bir örnekle sunulmaktadır

-

Computer Assisted Preliminary Design of Run-Of-River Plants Run-of-river type hydroelectric power plants generate electrical energy by using a certain portion of the available flow in the river. In this study a computer program called MINIHPD is developed to perform the hydraulic design of run-of-river plants. This program, which runs under the Windows operating system, is developed in C# programming language. MINI-HPD is capable of performing hydraulic design of structural components of diversion weir with lateral intake, overflow spillway, canal, forebay and penstock. In addition, it can determine the optimum design discharge, optimum installed capacity, and optimum penstock diameter for this type of plants. It is desired to have quick successive runs under various scenarios and combinations of relevant parameters. An application is presented to illustrate the use of the program

___

  • 1 DSİ Internet sitesi, www.dsi.gov.tr.
  • 2 Mays, L.W. (2001). Water Resources Engineering, John Wiley and Sons, New York.
  • 3 Yıldız, K., (1992). Hydropower Plants: Calculation Guidelines and Design, Ankara, Publications of Turkish State Hydraulic Works (in Turkish).
  • 4 Wylie, E.B., Streeter, V.L., and Suo L., (1993). Fluid Transients in Systems, Prentice Hall, NJ 07458.
  • 5 ESHA, (2004). Guide on How to Develop a Small Hydropower Plant, Publication of the European Small Hydropower Association.
  • 6 Knauss, J., (1987). Swirling Flow Problems at Intakes, AIHR Hydraulic Structure Design Manual, Rotterdam, Netherlands.
  • 7 USBR (1977). Engineering Monograph No 3: Welded Steel Penstocks, Revised Edition, Washington: Water Resources Technical Publication.
  • 8 USBR (1987). Design of Small Dams, Third Edition, Washington: Water Resources Technical Publication.
  • 9 Yanmaz, A.M., (2013). Applied Water Resources Engineering, Dördüncü Baskı, METU Press, Ankara.
  • 10 Camp, T.R., (1946). “Sedimentation and the Design of Settling Tanks”, Transactions ASCE, Vol. 3, No. 2285, pp. 895-936.
  • 11 Sungur, T., (1988). Hidrolik Yapılar-Cilt 2: Regülatörler, DSİ Yayınları, Ankara,.