Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri Üzerine Bir Araştırma

Yapı sektöründeki hızlı gelişmelere bağlı olarak dünya üzerindeki enerji kaynaklarının tüketim oranı ve çevresel kirlilik gün geçtikçe artmaktadır. Yapılı çevrenin doğaya verdiği olumsuz etkilerin, sürdürülebilirlik anlayışı kapsamında geliştirilmiş olan yapı malzemelerinin kullanımı ile azaltılacağı öngörülmektedir. Bu doğrultuda, teknolojik gelişmelerle birlikte yeni sürdürülebilir yapı malzemeleri arayışına girilmiş ve bu malzemelerin yapılarda kullanım alanlarının arttırılması ortak hedef olmuştur. Bu çalışmada, sürdürülebilir yapı malzemelerinin ve kullanım olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında; sürdürülebilir yapı malzemeleri ve bu malzemelerin yapı sektöründe kullanımları örnek yapılar üzerinden incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda; sürdürülebilir yapı malzemelerinin yapılarda kullanılmasının, yapının sağlıklı, konforlu ve çevre dostu bir yapı olmasını sağlayarak yapının değer kazanmasında etkili olduğu, günümüzde var olan kaynakların verimli kullanılmasıyla çevresel ve ekonomik anlamda sürdürülebilirlik sağlanmasında önemli olduğu, yapım sistemlerindeki ilerlemeler doğrultusunda bu malzemelerin yapılarda kullanımında artış yaşandığı sonucuna varılmıştır.

Research On Sustainable Building Materials

The rapid development of the construction sector causes an increase on consumption of energy resources and environmental pollution day by day. It is estimated that the negative effects of the built environment on nature will be reduced by the use of building materials developed within the scope of the understanding of sustainability. With the development of technology, many new sustainable building materials have been sought and it has become a common goal to increase the area of use of these materials in construction sector. In this study, the aim is to investigate sustainable building materials and their possible uses. Scope of work; sustainable building materials and the use of these materials in the building sector are examined through sample structures. As a result of research conducted; it is concluded that the use of sustainable building materials in buildings is effective in making buildings healthy, comfortable and environmentally friendly, increases the value of buildings, important in ensuring environmental and economic sustainability, and there has been an increase in the use of these materials in buildings in line with the progress of the construction system.

___

  • [1] Tufan, M.Z., Özel, C. (2018). Sürdürülebilirlik Kavramı ve Yapı Malzemeleri İçin Sürdürülebilirlik Kriterleri. Uluslararası Sürdürülebilir Mühendislik ve Teknoloji Dergisi, 2(1), 9-13.
  • [2] Gilman, R. (1992). Sustainability By Robert Gilman from the 1992 UIA/AIA Call for sustainable community solutions.