Eğilme Etkisi Altındaki Çelik I Kirişlerinde Gövde ve Berkitme Kalınlığının Davranışa Etkisi

Çelik kirişler yüksek açıklıkları geçmek için kullanılmaktadır. Eğilme etkisi altında çelik kirişler de açıklık, gövde yüksekliği, gövde kalınlığı, berkitme aralığı ve kalınlığına bağlı olarak gövde buruşması, üst başlık ezilmesi veya zayıf eksen etrafında eğilmesi gibi göçme şekilleri oluşmaktadır. Çelik kirişlerde meydana gelecek olan istenmeyen ani şekil değiştirmelerin önüne geçebilmek ve yük aktarımında sürekliliği sağlayabilmek için berkitme levhaları sıklıkla kullanılmaktadır.  Sayısal olarak yapılan bu çalışmada çelik köprülerde kullanılan eğilme etkisi altındaki çelik yapma I kesit kirişlerde, berkitme levhalarının boyut ve yerleşim şeklinin davranışa etkisi incelenmiştir. İncelemede 6000mm açıklığa sahip yapma kesit bir kiriş ANSYS sonlu elemanlar programında sayısal olarak modellenmiş ve iki noktadan yükleme yapılmıştır. Çelik kiriş gövde kalınlığı 3, 6 ve 10mm alınarak kiriş eğilme davranışı belirlenmiştir. Berkitme elemanlarının davranışa etkisinin incelenmesi amacıyla berkitme levhaları 500, 1000 ve 2000mm aralığında üç farklı aralıkta, cidar kalınlıkları ise 3, 6 ve 10 mm kalınlığında alınarak sayısal modeller statik olarak yüklenmiştir.  Yükleme sonucunda kiriş üzerinde meydana gelen burkulma durumları, deplasman, kapasite ve şekil değiştirme değerleri karşılaştırılmalı olarak sunulmuştur. Bu durumda tasarımda kullanılan berkitme levhalarının dizayn parametreleri irdelenmiş ve tasarımcı için uygun parametreler belirlenmeye çalışılmıştır.

___

  • Kızılkan, Ö., Kabul, A., Yakut, A.K., 2010. Exergetic Performance Assessment. of a Variable-Speed R404a Refrigeration System. International Journal of Energy Research, 34(6), 463-475.
  • Chacon R., Mirambell E., Real E., 2013. Transversally stiffened plate girders subjected to patch loading, Part 1. Journal of Constructional Steel Research 80 (2013) 483–491
  • Yakut, A.K., Dikmen, E., Kabul, A., Şencan, A., Kızılkan, Ö., 2006. Konutlarda Optimum İzalasyon Malzemesi ve Kalınlığının Belirlenmesi. Enerji Teknolojileri ve Mekanik Tesisat Dergisi, 128, 158-162.