Denizli O.S.B. Bir İplik&Dokuma İşletmesinde Partikül Madde ve Maruziyet Ölçümlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi

Havadaki kirleticiler, özellikle yüksek maruziyet düzeyinde sıklıkla görülen pnömokonyoz akciğer hastalıkları ile ilişkileri kurulmaktadır. [4] Kişilerin partikül madde maruziyeti söz konusu olduğunda, toza bağlı mesleki hastalıklara yakalanma riskleri de beraberinde ortaya çıkmaktadır. Sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkelerde sınır değerlerin de üzerinde toza maruziyet, iş görmezlikler ve ölümlere yol açabilmektedir. Çalışanların, çalışma ortamından kaynaklanan hastalıklarla mağdur edilmesi kabul edilemeyeceği gibi, mesleki hastalıkların ulusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerine mali yükler oluşturmaktadır.Tüm bu olumsuzluklar, ortadan kaldırılabilir, yönetilebilir veya kontrol altına alınabilir. Partikül madde, sanayileşmenin yoğun olarak yaşandığı pek çok ülkede insan sağlığını ve yaşam kalitesini daha fazla etkileyen önemli bir sorun olma özelliği taşımaktadır. İnsanlar, yaşamın değişik ortamlarında tozlu alanlarda bulunmaktadır. Bununla birlikte tozdan en çok etkilenen kesimi, yüksek düzeyde tozun ortaya çıktığı sanayi kuruluşlarında çalışanlar oluşturmaktadır. Partikül madde, çalışan kişilerin yaptıkları işten yakınmalarına neden olması, çalışma performanslarını olumsuz yönde etkilemesi ve buna bağlı olarak iş gücü kaybına neden olması önem arz etmektedir. Fabrikalarda farklı tozlu ortamlarda çalışan kişilerin tozdan etkilenme durumlarını incelemeyi amaçlayan bu çalışma kapsamında, işletmenin iplik ve dokuma bölümlerinin toz düzeyi ölçümleri yapılarak belirlenmiştir. Open end iplik ve dokuma makinalarının ortama yaydıkları toz düzeyi değerleri ölçülmüştür. Ölçüm sırasında; iş analizinde tespit edilen nominal gün şartlarının dışına çıkılmadığı gözlenmiştir. Görevler belirlenen süreler içinde gerçekleştirilmiştir ve tüm toz kaynakları tespit edilen sürelerde çalışılmıştır.

Evaluation Of Particular Material And Exposure Measurements In Terms of Occupational Health And Safety In A Yarn And Weaving In Denizli Organized Industry Region

Özet: Havadaki kirleticiler, özellikle yüksek maruziyet düzeyinde sıklıkla görülen pnömokonyoz akciğer hastalıkları ile ilişkileri kurulmaktadır. [4] Kişilerin partikül madde maruziyeti söz konusu olduğunda, toza bağlı mesleki hastalıklara yakalanma riskleri de beraberinde ortaya çıkmaktadır. Sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkelerde sınır değerlerin de üzerinde toza maruziyet, iş görmezlikler ve ölümlere yol açabilmektedir. Çalışanların, çalışma ortamından kaynaklanan hastalıklarla mağdur edilmesi kabul edilemeyeceği gibi, mesleki hastalıkların ulusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerine mali yükler oluşturmaktadır.Tüm bu olumsuzluklar, ortadan kaldırılabilir, yönetilebilir veya kontrol altına alınabilir. Partikül madde, sanayileşmenin yoğun olarak yaşandığı pek çok ülkede insan sağlığını ve yaşam kalitesini daha fazla etkileyen önemli bir sorun olma özelliği taşımaktadır. İnsanlar, yaşamın değişik ortamlarında tozlu alanlarda bulunmaktadır. Bununla birlikte tozdan en çok etkilenen kesimi, yüksek düzeyde tozun ortaya çıktığı sanayi kuruluşlarında çalışanlar oluşturmaktadır. Partikül madde, çalışan kişilerin yaptıkları işten yakınmalarına neden olması, çalışma performanslarını olumsuz yönde etkilemesi ve buna bağlı olarak iş gücü kaybına neden olması önem arz etmektedir. Fabrikalarda farklı tozlu ortamlarda çalışan kişilerin tozdan etkilenme durumlarını incelemeyi amaçlayan bu çalışma kapsamında, işletmenin iplik ve dokuma bölümlerinin toz düzeyi ölçümleri yapılarak belirlenmiştir. Open end iplik ve dokuma makinalarının ortama yaydıkları toz düzeyi değerleri ölçülmüştür. Ölçüm sırasında; iş analizinde tespit edilen nominal gün şartlarının dışına çıkılmadığı gözlenmiştir. Görevler belirlenen süreler içinde gerçekleştirilmiştir ve tüm toz kaynakları tespit edilen sürelerde çalışılmıştır.

___

  • [1]. Bronchopulmonary Diseases Caused by Cotton, Flax, Hemp or Sisal Dust. In:Early Detection of Occupational Diseases. WHO, Geneva, 1986.
  • [2]. Cotton. Recommended Health-Based Occupational Exposure Limits for Selected Vegetable Dusts. Technical Report Series no: 684. Geneva 1983.