Trakya Bölgesinde Arazi Toplulaştırma Uygulamalarının Üretici Boyutundaki Başarısı

Bu çalışmada Edirne İli İpsala ilçesi tarım alanlarında yürütülmüş arazi toplulaştırma çalışmalarına işletme sahiplerinin bakışının ve toplulaştırma sonrası tarımsal yapıda oluşan değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Edirne ili İpsala ilçesi sınırlarında yer alan Kocahıdır beldesi ve Küçükdoğanca köyündeki arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin birlikte uygulandığı proje sahaları ve üreticiler araştırma materyalini oluşturmuştur. Yürütülen bu araştırma sonucunda, Kocahıdır beldesi ve Küçükdoğanca köylerinde toplulaştırma oranları sırasıyla %34 ve % 27 olarak gerçekleşmiştir. Çalışmaya katılan işletme sahiplerinin %92 gibi büyük çoğunluğu yörede uygulanan arazi toplulaştırma çalışmalarının tarımsal üretimin artmasına katkı sağladığını ve toplulaştırma çalışmalarına bakış açılarının olumlu yönde değiştiğini ifade etmişlerdir. Elde edilen sonuçların ışığında tarımsal anlamda uygulanan arazi toplulaştırmasının hedeflerine ulaştığı söylenebilir.

The Succes of Land Consolidation Applications At Farm Level in Thrace Region

In this study, determination of farmers' view on land consolidation applications in İpsala region and its impacts on the changes in agricultural structure were aimed at. With this aim, the investigations were realized in Kocahıdır and Küçükdoğanca villages placed in the land consolidation Project area. The consolidation rates for Kocahıdır and Küçükdoğanca villages were 34 % and 27 %, respectively. The majority of the participated farmers (92 % ) expressed that land consolidation increased farm productions. They also claimed that their view on land consolidation after the project having been applied changed positively. It is concluded that the tha target was achieved by this Project.

___

  • Akçay, Y., N. Angın, 1989. Arazi Toplulaştırması Ve Türkiye'de Bu Konudaki Uygulamaların Değerlendirilmesi. Tzob, Çiftçi Ve Köy Dünyası Dergisi. 5, Sayı:51, Ankara.
  • Almus, S. 1999. Tokat-Zile-Güzelbeyli Kasabasında Uygulanan Arazi Toplulaştırmasında Benimsemeyi Etkileyen Faktörlerin Ve Çiftçi Eğilimlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Arıcı, İ. 1994. Arazi Toplulaştırılması. U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:60, Bursa, 121s.
  • Arıcı, İ, Ş.T. Akkaya Aslan, 2010. Arazi Toplulaştırması Planlama Ve Projelemesi, U.Ü.Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 105, 205 S.
  • Arslankurt, H. B. ve A. Altıntaş, 2005. Tokat İlinde Arazi Toplulaştırması Bilinç Düzeyine Etkili Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Tespiti Ve Bunların Ekonometrik Analizi. Türkiye Vı. Tarım Ekonomisi Kongresi, 16-18 Eylül, Tokat, 656-663.
  • Cordes, W. 1970. Flachengröbe, Flackenform Und Feld-Hofentfernung, Praktische Landtechnik, H.15, Wien.
  • Dinçer, H. 1971. Ziraat Alet Ve Makinalarında İş Başarılarına Tarlaların Uzaklık Ve Büyüklüklerinin Etki Dereceleri, A. Ü. Ziraat Fakültesi Yıllığı, Ankara.
  • Özkan, E. 1999. Arazi Toplulaştırması Uygulamalarında Sosyo-Ekonomik Yapı Özellikleri Ve Benimsemeyi Etkileyen Faktörlerin Etkinliği (Edirne-Uzunköprü Örneği). Trakya Univ., Fen Bilimleri Enst, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Tekirdağ.
  • Taşdemir, N. 2001. Konya -İçeri Çumra'da Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Birlikte Uygulanan Arazi Toplulaştırmasının Ekonomik Analizi. Köy Hizmetleri Konya Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Trakya Toprak Ve Su Kaynakları Sempozyumu, 24-27 Mayıs, Isbn: 975-19-2654-8, Konya.