Tekirdağ Kenti Çorlu İlçesi Parklarının Mevcut Durum Analizi

Yeşil alanların kent genelindeki dağılımları, içerdikleri fonksiyonel özellikler ve fonksiyonların yeterliliği, hizmet ettiği kitle ve hizmet ettiği birime erişilebilirlikleri kentsel yaşam kalitesinin önemli bir göstergesidir. Dolayısıyla bu göstergeler, geleceğe dönük kentsel yeşil alan sisteminin tasarım-planlama ilkelerinin belirlenmesi açısından önemli olacaktır. Bu kapsamda çalışma, Tekirdağ Kenti Çorlu ilçesinde mahalleler düzeyinde yer alan parkların mevcut durumlarını nitelik ve nicelik açısından belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mahalle ölçeğinde örnek alan olarak seçilen parkların; büyüklük, erişilebilirlik, alan kullanımları, yapısal ve bitkisel tasarım ilkelerine yönelik değerlendirme ölçütlerine bağlı olarak uygunlukları saptanmıştır. Araştırma sonucunda; mahalle üniteleri düzeyindeki örnek parkların yapısal ve bitkisel tasarım ilkeleri açısından yeterli, mekânsal yeterlilik ve erişebilirlik olanakları açısından ise yetersizlikler belirlenmiştir.

The Analysis of the Current Situation of Çorlu District Parks in Tekirdağ Province

The distribution of the green spaces around the city, their functional properties and the adequacy of these functionalities,the community that they serve and the accessibility that the unit they serve are the important indicators of urban life quality. Consequently these indicators will be important to identify the planning and design of future urban green spaces. In this context, this research has been done to identify the existing situation of the parks within Çorlu district,Tekirdag, in terms of quality and quantity at the neighborhood level. At neighborhood scale, the compliance of the selected sample parks have been determined based on the size, accessibility, space usage, evaluation criteria for the structural and plant design principles. As a result of the research, sample parks in the scale of neighborhoods were found adequate in terms of structural and plantal design criteria. Hovewer, insufficiencies in space and accessibility were identified.

___

  • Anonim 2000. 3194 Sayılı İmar Kanunu ve İlgili Yönetmelikler, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Aydemir, S.E. 2000. Kentsel Açık Ve Yeşil Alanlar Rekreasyon, Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarım, KTÜ Yayın, Trabzon.
  • Bağcı, Ö. 2010. Yenişehir (Mersin) Kentsel Alanında Peyzaj Mimarlığı Disiplini Kapsamında Kentsel Gönenç Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 111 s, Adana.
  • Coşaner, M. Kiper, T. Korkut, A. 2014. Mahalle Parklarının Peyzaj Tasarım ve Kullanım Kriterleri Açısından İrdelenmesi, İstanbul-Şişli Örneği, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Tekirdağ.
  • Gold, S.M. 1980. Recreation planning and design. MC Graw Hill Book Company.
  • Gül, A. ve Küçük, V. 2001. Kentsel Açık Yeşil Alanlar Ve Isparta Kenti Örneğinde İrdelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2: 27- 48.
  • Güney, A. 1992.Temel Tasar, Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bornova-İzmir.
  • Kandemir, V. R. 2010. Kamusal Alan İçerisinde Mahalle Parkları ve Bir Mahalle Parkı Tasarım Rehberi Düşüncesi, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Karagüzel, O., Ortaçeşme, V., Atik, M. 2000. Planlama ve UygulamaYönünden Antalya Kenti Yeşil Alanları Üzerinde Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Antalya.
  • Kızılaslan, S. 2007. Trabzon Kenti Park Ve Bahçelerinin Peyzaj Tasarım Kriterleri Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
  • Kursten, E. 1993. Landscape Ecology of Urban Forest Coridors, Proc. Sixth Natl.Urban Forest Conf. Washington, D.C. Am. For. Assoc., pp. 242-243 Washington, 1993.
  • Onsekiz, D. ve Emür S.H. 2008. Kent Parklarında Kullanıcı Tercihleri Ve Değerlendirme Ölçütlerinin Belirlenmesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(1): 69-104
  • Ortaçeşme V. ve Manavoğlu E. 2007. Konyaaltı Kentsel Alanında Bir Yeşil Alan Sistem Önerisi Geliştirilmesi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 261 271.
  • Ortaçeşme, V. 2007. Kentsel Açık ve Yeşil Alan Planlama Ders Notu-5, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Antalya.
  • Polat, A. T. 2002. Kent Parkı Kavramı Ve Konya İçin Örnek Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Polat, A. T. 2001. Kent Parkı Kavramı ve Konya İçin Örnek Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Konya.
  • Polat, Z. 2000. Erzurum Kentinde Bulunan Park Alanlarının Yeterliliği Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Ter, Ü. 2002. Konya Kenti Açık ve Yeşil Alan Varlığı İçinde Tarihi Kent Merkezinin Kentsel Tasarımı Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
  • Tosun, E. 2007. Tekirdağ İli Çorlu İlçesi Açık Ve Yeşil Alanların Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Edirne.
  • Tümer, S. 1976. Rekreasyon Alan Ve Ölçütleri. T.T.B. Planlama Dairesi Başkanlığı, Ankara
  • URL a, 2015. 4.bp. blogspot. com/ (Erişim tarihi: 28.11.2015). URL b, 2015 .www. turkcebilgi.com/
  • türkiyenin_coğrafi_bölgeleri. (Erişim tarihi: 28. 11. 2015).
  • URL c, 2015. ilgiliforum.com/ turkiye_ bolgeler_ haritasi_t112011.0.html.(Erişim tarihi: 28.11.2015).
  • URL d, 2015.www.tekirdag.bel.tr. (Erişim tarihi: 20.11.2015).
  • URL e, 2015. http://www.corlu.gov.tr/..... (Erişim tarihi:10.10.2015).Yıldızcı, A. C. 1982. Açık alan, Kentsel Doku Ve Yeşil Doku Kavramları Kentsel Peyzaj Planlama, Doçentlik Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7050
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Namık Kemal Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trichogramma pintoi Voegele Tarafından Parazitlenmiş Ephestia kuehniella Zeller Yumurtalarının Farklı Sıcaklıklarda Depolanması Üzerine Araştırmalar

Merve YAZ, NİHAL ÖZDER

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Tarımsal Yayım ve Eğitim Faaliyet Çalışmalarının Analizi: Aydın İli Örneği

OSMAN ORKAN ÖZER, ALTUĞ ÖZDEN

Chlorantraniliprole ve Thiamethoxam Etken Maddelerinin Karışımının Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)Yumurtalarına Etkisi

ALİME BAYINDIR EROL, Ekrem Aycan ÇEVİKOL, ALİ KEMAL BİRGÜCÜ

Tekirdağ Koşullarında Havalandırılan Bir Plastik Seranın Isı İhtiyacının Belirlenmesi

Elif YÜKSEL TÜRKBOYLARI

Trichogramma pintoi Voegele Tarafından Parazitlenmiş Ephestia kuehniella Zell. (Un güvesi) Yumurtalarının Farklı Sıcaklıklarda Depolanması Üzerine Araştırmalar

Merve YAZ, Nihal ÖZDER, Nihal ÖZDER

Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Karpuz Yetiştirilen Alanlarda Karpuz Mozayik Virüsü (WMV-2)’nün Biyolojik, Serolojik ve Moleküler Olarak Belirlenmesi

Muharrem Arap KAMBEROĞLU, Mehmet Aydın KEÇE

Tekirdağ Kenti Çorlu İlçesi Parklarının Nitelik Ve Nicelik Açısından İrdelenmesi

Tuğba KİPER, Dilem AKTAŞ

Çanakkale 500. Yıl Parkının Peyzaj Tasarımı ve Sosyo-Kültürel Olanakları Açısından İrdelenmesi

Füsun Erduran NEMUTLU

Determination of Self-Fertility of the 'Hayat' Olive Cultivar Obtained by Hybridization Breeding

Mustafa ŞAHİN, Nurengin METE, Öznur ÇETİN

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ’NİN TARIMSAL YAYIM VE EĞİTİM FAALİYET ÇALIŞMALIRININ ANALİZİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ

Osman orkan Özer, Altuğ Özden