Sille (Konya) yerleşiminin sürdürülebilirliği için ekolojik tasarım önerileri

Sürdürülebilir kentsel gelişimin gerçekleşmesi, planlama süreçlerinin ekolojik temele oturtulmasını ve doğayla uyumlu bir yaşam için ekoloji-ekonomi-enerji ilişkisini güçlendiren bir tasarım yaklaşımını gerektirmektedir. Bu çalışmada; geleneksel Sille yerleşiminin sürdürülebilirliği hedeflenmiş ve bunun için tasarımda Sille’nin ekolojik özellikleri ile yerleşim, ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri temel alınmıştır. Planlama-tasarım bütünlüğünü sağlayabilmek amacıyla tasarıma temel oluşturacak ekolojik ilkeler belirlenmiştir. Bu ekolojik ilkeler doğrultusunda tasarım önerileri geliştirilmiştir.

Ecological design suggestions for sustainability of Sille (Konya) settlement

Realizing sustainable urban development requires setting planning processes on ecological grounds and a design approach that strengthens ecology-economics-energy relations for a life consistent with nature. In this study, sustainability of traditional Sille settlement has been aimed and ecological characteristics with economic and socio-cultural characteristics of Sille have been taken as basis. To provide planning-designing integration, ecological principles have been identified that will provide a basis for design. In accordance with ecological principles that have been developed design proposals.

___

  • Akman, Y. 1990. İklim ve Biyoiklim (Biyoiklim Metodları ve Türkiye İklimleri), Palme Yayın-Dağıtım, Ankara, 132 s.
  • Aköz, A. ve B. Ürekli, 1997. Tarihi Seyir İçerisinde Sille’de (Konya) Müslim-Gayri Müslim Yerleşimi. Ata Dergisi, 7: 193-213.
  • Anonim, 1992. Konya İli Arazi Varlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, İl Rapor No: 42, Ankara.
  • Anonim, 1998. Konya İli Çevre Jeolojisi ve Doğal Kaynakları. Maden Tetkik ve Arama Kurumu Yayını, Ankara.
  • Anonim 2008. Hava fotoğrafı. http://www.wikimapia.com, erişim tarihi: 27.08.2008.
  • Biricik, A. S. 1998. Sille Çayı Havzası. Marmara Üniversitesi Coğrafya Dergisi, 2: 33-50.
  • Çetik, A. R. 1985. Türkiye Vejetasyonu I: İç Anadolu’nun Vejetasyonu ve Ekolojisi, Selçuk Üniversitesi Yayınları No:7, 174 s.
  • Özönder, H. 1999. Yüzyıllar Boyunca Sille’de Halıcılık ve Sille Halılarının Karakteristik Özellikleri, Erdem Özel Sayı, 10: 535-544.
  • Öztürk, M. 2007. Kentsel Sit Alanlarında Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları Sorunsalı: Güdül ve Sille Örneklerinde İrdelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 206 s.