PLANLAMA VE TASARIM EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ ALTYAPISININ GEREKLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bilginin gün geçtikçe önem kazandığı çağımızda, bilginin sistematik bir şekilde toplanması uygun ortamlarda işlenmesi ve kullanıcının istediği biçimlerde sunuma hazır hale getirilmesi ancak bilgi sistemlerini kullanarak mümkün olmaktadır.  Bilgisayar ve teknolojilerinin tüm alanlarda olduğu gibi planlama ve tasarım alanlarında da sağladığı kolaylıklar önemlidir. Bu çalışma ile, tasarım ve planlama bilim dallarını bir arada barındıran Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi son sınıf ve lisansüstü öğrencilerine yönelik anket çalışmaları yapılmış, öğrencilerin kullandığı ve gereksinim duyduğu teknoloji ve yazılımlara değinilerek, peyzaj mimarlığı ders programı teknolojik yazılımlar açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, farklı bilim dallarının aynı çatı altında yer aldığı bu fakültelerde teknolojiye bağlı altyapının artık bir ihtiyaç değil gereklilik olduğu ortaya çıkmıştır. Anket sonuçları da bu gerekliliği desteklemektedir. 

___

  • Anonim, 1998. Çağdaş Eğitimde Yeni Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi, ISBN 975-492-770-7, Eskişehir.
  • Ayaydın, A. 2010. Temel Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Teknolojisinin Gerekliliği ve Geleceği, Dice Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 15: 52-62.
  • Bölükoğlu, H.İ. 2004. Eğitim Fakültelerinde Grafik Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Gerekliliği, The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(2): 142-148.
  • Farhad, S. 1991. Development of a distance education assessment instrument”, Educational Technology Research and Development, Springer Boston, 39 (65-77).
  • Miran, B. 2002. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir, 2002.
  • Olgun, R., Yılmaz, T. 2014. Peyzaj Mimarlığında Bilgisayar Destekli Tasarım ve Tasarım Aşamaları, Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(1): 48-59.
  • Uğur, A ve Özgür, E. 2003. İnternet Üzerinde Üç Boyut ve Mimarlıkta Web 3D, IX.Türkiye’ de İnternet Konferansı (INET-TR 2003),İstanbul, 24-30.
  • Yanpar, T. (2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Anı Yayıncılık, 7.baskı, Ankara.
  • Yıldırım, T., İnan, N., Yavuz, A.Ö. 2010a. Mimari Tasarım Eğitiminde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı ve Etkileri, Akademik Bilişim Konferansı, Muğla.
  • Yıldırım, T., Yavuz, A.Ö., İnan, N. 2010b. Mimari Tasarım Eğitiminde Geleneksel ve Dijital Görselleştirme Teknolojilerinin Karşılaştırılması, Bilişim Teknolojileri Dergisi, 3(3): 17-26.
  • Yılmaz, A.A. 2011. Peyzaj Mimarlığında Bilgisayar Kullanımı, T. C. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Hatay.
  • Zor. A. 2006. Görsel Sanatlar Dersinde Bilgisayar Kullanımının Gerekliliği, A.Ü. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1):111-119
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7050
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Namık Kemal Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Arkeolojik Sitlerin Sürdürülebilirliği Kapsamında Arkeolojik Parklar

AYSUN TUNA, ELMAS ERDOĞAN

Alakır Çayı Havzasında (Antalya) Toprak Kaybının Mekânsal Dağılışı ve Etkili Faktörler

EMRE ÖZŞAHİN

Bir Traktör Kabininde Ortam Şartlarının Yaz koşullarında HAD ile Belirlenmesi

SERAP AKDEMİR, Serhat ÖZTÜRK, Poyraz ÜLGER

Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Bazı Makro ve Mikro Bitki Besin Elementi İçerikleri Üzerine Etkisi

AYDIN ADİLOĞLU, FUNDA ERYILMAZ AÇIKGÖZ, SEVİNÇ ADİLOĞLU, YUSUF SOLMAZ

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Yardımıyla Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesinin Alan Kullanım/Arazi Örtülülüğünün Belirlenmesi

Aysel GÜRKAN, AYLİN SALICI, Kutay YILDIRIM, Müşerref YILDIRIM

Aydın İli Sulama Kooperatiflerinde Su Sağlama Oranlarının Belirlenmesi

SELİN MURADİYE AKÇAY

Koyunlarda Besi Özelliklerini Geliştirmek Amacıyla Türkiye’de Yapılan Melezleme Çalışmalarının Kantitatif Olarak Değerlendirilmesi

Arzu ÜÇTEPE

PLANLAMA VE TASARIM EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ ALTYAPISININ GEREKLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Aslı KORKUT, Murat ÖZYAVUZ

Kent Merkezlerindeki Ekolojik Temelli Oyun Alanlarının Mekansal Açıdan İncelenmesi: Ankara-Antalya Örneği

TAŞKIN TAŞTEPE, A Merve BAŞBAY, ZELİHA YAZICI

Sürdürülebilir Kent Ulaşımında Bisiklet Kullanımının Çanakkale Kent Merkezi Örneğinde İncelenmesi

TÜLAY CENGİZ TAŞLI, Ceren KAHVECİOĞLU