PERAKENDE MAĞAZALARININ MARKA KİMLİĞİ ALTINDA TASARLANMASI

Marka bir ürün grubunda belirli bir işletmenin ürününü diğer işletmenin ürününden ayırt etmeye yarayan herhangi bir isim sembol ya da işarettir. Kişi isimleri ile özellikle kelimeler, biçim form, ses kelimeleri, rakamlar, ürünlerin şekli veya kutuları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla çıkabilen ve artırılabilen bütün belirtilerdir. Perakende markalarının markayı ifade ederken kullandıkları unsurlar marka kimliğini; ortakların ve tüketicilerin markaya yükledikleri manalar ise marka imgesini ve karakterini oluşturur. Çalışmada mekânların markalaşmasının artık salt bir logo tasarımından daha fazlası olduğu açıklanmakta ve incelenmektedir. Çalışma kapsamında marka kimliği içinde diğer marka aktarım unsurlarının tasarımının yapıldığı kadar iç mekân tasarım anlamında da uygulanacak yöntemler ele alınmıştır. Marka kimliğine mağaza iç mekân tasarımında özel yönleri değil bütünü bakımından göz önüne alınarak marka kimliği doğrultusunda bahsedilmiştir. Mekânların işlevine göre müşteri davranışları belirlenerek oluşturulan konsept olgusunun etmenleri incelenmiştir. Diğer taraftan da tüm iç ve dış ve çevresel bileşenler düşünülerek mağaza tarzı ve marka kimliği ile tasarlanması gerekliliği ifade edilecek ve bu başlıklar altında genişletilecektir. Çalışmanın sonucunda, tüketici beklentilerinin karşılandığı mekân tasarımlarında, marka kimliği ve markalaşma unsurlarının önem taşımakta olduğu ortaya konulmuştur.

DESIGNING RETAIL STORES UNDER BRAND IDENTITY

A brand is anything in a product group that serves to distinguish the product of a particular business from the product of another business, provided that it is all the signs that can be displayed or expressed in a similar way, printed and increased, especially words, format form, sound words, numbers, shape or boxes of products, as well as contact names, such as a drawing or similar form. The elements that retail brands use to express the brand are the brand identity, and the meanings that partners and consumers put on the brand are the brand image and character. The aim of the study is to examine the necessity of explaining the branding of spaces in terms of interior design as well as in the design of other brand transfer elements within the brand identity as it is more than just a logo design with store style and brand identity since it is now more than a logo design.

___

  • Aker, D. (1996). Building Strong Brands, The Free Press, New York, NY.
  • Aslan, F., Aslan, E., ve Atik, A. (2015). İç Mekanda Algı. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 139-151.
  • ARSLAN, J., & ILGIN, İ. D. (2019). Mekânlaşan Markalar: Apple Örneği Üzerinden Bir Değerlendirme. Sanat-Tasarım Dergisi, (10), 24-30.
  • Dağlı Curalı, Z., (2019). Mağaza İç Mekan Tasarımının Markalaşma Kavramı Üzerindeki Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı, Sanatta Yeterlilik Tezi, Ankara
  • Ergene, A. İ., & Alan , G. A. E. (2022). Görsel Kimlik Açısından İç Mekan Değerlendirmesi ve Tüketiciye Yansıması H&M Mağaza Örneği. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 12(1), 1-19.
  • Karacalı, A. O., 2012. Giyim Mağazalarında Marka Kimliği ile İç Mekan Tasarımı Arasındaki İlişki ve Güncel Bir Marka Üzerinden Değerlendirme. İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • Kotler, P., (1997), Marketing Management Analysis, Planning, Implementation And Control, Ninth Edition, Practice Hall International, Inc. , New Jersey, Upper Saddle River.
  • Levy, M. (1991). Retailing Management. UK: Irwin Publishing Ltd.
  • Mun, D., 1981. Shops, A Manuel of Planning and Design, Architectural Press, Londra.
  • Odabaşı, Y. ve Oyman, M. (2005), Pazarlama İletişimi Yönetimi, MediaCat Kitapları.
  • Oylum, N. (2011). Marka İç Mekan İlişkisi: Türkiye Hizmet Sektörü Üzerinden Bir Araştırma. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Oylum, N. Ç. (2014). Marka İç Mekan İlişkisinin Tüketim Kavramı ve Hizmet Sektörü Çerçevesinde Değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 13(26), 61.
  • Ölmez Topçu, Ç. (2019). Kurum Kimliği ve İç Mekan Tasarımının Etkileşimleri: Bir Mağaza İncelemesi.
  • Ökten, G. (2004). Moda Alanında Faaliyet Fösteren Mağaza Zincirlerinde Ticari İmaj ve İç Mekan Tasarımı İlişkisinin İrdelenmesi, İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  • Özkan, S. (2009). Hazır Giyim Mağazalarında Tasarım Ve Marka Kimliği İlişkisi: Polo Garage Mağazalarının Analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Palmer, A. (2010). Customer Experience Management: a critical review of an emerging idea. Journal of Services Marketing, 24(3), 196-208.
  • Sabuncuoğlu, Z., Tokol, T. İşletme. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım, 2009.
  • (https://www.lamp83.com.tr/nike-ankamall-avm/)