Mobilyanın Sembolleşmesi ve Güncel Yönelimler

İnsanın yaşam biçimi ve kültürel birikimi içinde her zaman sembolik bir yeri olan mobilya, kullanılmaya başlandığı ilk günden beri pratik kullanım işlevine ek olarak bir iletişim nesnesidir. Mobilya tasarımında iletişim, biçim dilini meydana getiren öğelerle; gösterge ve sembollerle sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yüzyıl başında tasarımla iletişim işlevinin farkına varılmasıyla birlikte mobilya, mesajların ve ideolojilerin iletilmesinde bir araç olarak kullanılmaya başlanmış; bugün ise teknoloji alanındaki gelişmelerin etkisiyle geniş bir anlam içeriğine ve çeşitliliğine ulaşmıştır. Sanatçılar ve tasarımcılar günümüzde mobilya formunu düşünce, felsefe, söylem, fikir, duygu ileten bir araç olarak görebilmekte; aynı zamanda deneysel üretimlerin, çağdaş malzemelerin, bilimsel araştırmaların, güncel tasarım ve üretim yöntemlerinin denendiği bir uygulama alanı olarak da kullanabilmektedir. Tasarımları kendi birikimi, yaşam stili ve beğenileri doğrultusunda yorumlayan kullanıcı bu tür ürünleri kendisine farklılaşma duygusu verdiği, statü sağladığı ya da bakış açısını betimleyici nitelik taşıdığı için tercih edebilmektedir. Sembolleşen mobilya, kavramsal içeriğin ve mesajın pratik işlevden baskın olduğu, çağdaş sanatın ve tasarımın ortak paydasında yer alan boyutuyla öne çıkmaktadır.

Symbolization of Furniture and Current Trends

Since the commencement of its use furniture, which always stood on a symbolic ground through the lifestyles and cultural accumulations of the human beings, has always been an object of communication as well as its practical use. This communication is conveyed by means of units which constitute the medium of form, indicators and symbols. Upon the recognition of communication via design in the beginning of the last century, furniture has gained a use of transmitting messages and ideologies. Today, furniture has reached to a broad content and variety. Artists and designers look into the form of furniture as an instrument to convey ideas, philosophy, statements and emotions. And furniture has become an application area where experimental productions, contemporary materials, scientific researches, current designs and ideas take place at the same time. The end user who reads the desings from his/her perspective is free to pick one amongst which gives the feeling of differentiation and gaining status in the society or which has a descriptive way matching with the end user's point of view. Symbolized furniture comes forth in the common ground of contemporary art and design by having the conceptual content and message more dominant than the practical use.

___

  • Arad, Ron. 2013. Alldesign Uluslararası 2. Tasarım Konferansları, Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center.
  • Bayrakçı, Oğuz. 2004. Çağdafl İletiflim Kuramları Açısından Tasarımda İletiflimsel Modeller, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, İstanbul.
  • Bilgin, Nuri. 1983. Çeflitli Sosyo-Kültürel Gruplarda Eflya Sistemleri ve İnsan-Eflya İliflkileri, Doçentlik Tezi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, No:28, İzmir.
  • Buchler, Justus. 1955. Philosophical Writings of Peirce, Dover Publications, Inc., NY.
  • Lovell, Sophie. 2009. Limited Edition, Prototypes, One-Offs and Design Art Furniture, Birkhauser Verlag AG, Basel.
  • Mugge, Ruth; Schifferstein, Hendrik.N.J.; Schoormans, Jan,P.L. 2008. Product Attachment and Satisfaction: The Effects Of Pleasure and Memories, European Advances in Consumer Research (8): 325-331.
  • Özsoy, H.Özkal. 2009. Endüstri Ürünleri Tasarımında Eğretilemeli Anlatımların Yöntemsel Kullanımı, Doktora Tezi, MSGSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Schifferstein, Hendrik.N.J.; Hekkert, Paul. 2008. Product Experience, Elsevier Ltd., USA.
  • Uzunarslan, H. fiebnem. 2010. Aesthetic Content in Experimental Design, The Eighteenth International Congress of Aesthetics: Diversities in Aesthetics, Beijing, China.
  • Zapçı, Nurhan. 1996. Alıflkanlıkların Konut Araçları Tasarımına Etkisi Üzerine Bir Arafltırma, Yüksek Lisans Tezi, MSGSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.