TÜRKİYE’DEKİ BELEDİYELERDE ETİK DIŞI DAVRANIŞLARA İLİŞKİN LİTERATÜR TARAMASI

Kamu yönetiminde hesap verilebilirlik, şeffaflık ve açıklık gibi kavramların önem kazanmasıyla kamu çalışanları açısından etik ilkelere uygunluk önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çerçevede ülkeler etik kurallar ışığında kamu politikaları geliştirme faaliyetlerini arttırmışlardır. Türkiye’de de Kamu Görevlileri Etik Kurulu gibi çeşitli kurumsal yapıların söz konusu alanda faaliyette bulunmaları sağlanmıştır. Buna karşın günümüzde yerel yönetimlerde rüşvet, zimmet, irtikâp, kayırmacılık ve yönetimin siyasallaşması gibi davranışlar sıklıkla görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, belediyelerdeki etik dışı davranışlar hakkında literatür taraması yaparak, konu hakkındaki çalışmalardan elde edilen sonuçları bir bütün olarak değerlendirmektir. Yapılan literatür taramasında kayırmacılık, rüşvet ve yolsuzluk gibi etik dışı davranışların belediyelerde sıklıkla görüldüğü, halkın belediyelere olan güveninin düşük olduğu ve sıklıkla etik dışı uygulamaların gerçekleştiği yerler olarak gördüğü sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Akçakaya, M. (2016). Bürokrasi kuramları ve Türk kamu yönetiminde bürokratik sorunlar. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 668-694.
  • Akdeniz, İ. (2019). Yerel yönetimlerde etik kültürün geliştirilmesi. Sayıştay Dergisi,112, 27-52.
  • Aktan, C.C. ve O.K. Acar, (Ed). 2021. Kamu yönetiminde kayırmacılık, İzmir: SOBİAD Hukuk ve İktisat Araştırmaları Yayınları.
  • Alıcı, O. V. (2021). Yerel yönetimlerde normsal kayıtsızlık. Strategic Public Management Journal, 7 (13) , 1-9.
  • Alıcı, O., V. (2019). Belediyelerde ve bağlı idarelerde liyakat ve kariyer ilkelerinin geçerliliği çerçevesinde bir durum analizi: Yerel sarmal. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, 28(4),65-90.
  • Altun, M., Sayer, A. ve Barutçu, A. (2013). Kamu görevlileri ̇etik̇ kurulu kararları ışığında kamuda görülen etik̇ dışı davranışlar ve yolsuzluklar. Sayıştay Dergisi, Sayı: 91, 33-55.
  • Apa, Y. (2013). Seçmenlerin Belediyeler Hakkındaki Etik Algısı: Ankara Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı, Ankara. Arslan, E. B. (2016). Türkiye’de Yerel Gazete Yöneticilerinin Meslek Etiği Algısı. Selçuk İletişim, 9(2), 174-204.
  • Ateş, H, Oral, B. (2003). Kamu yönetiminde etik: Kültürel temeller ve “örgütsel ruhçuluk” kuramı ekseninde bir analiz. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5(1), 55-71.
  • Aydın, İ. (2006). Eğitim ve öğretimde etik. Ankara: Pegem A Yayıncılık.