Yerli Yapım Baltalı Tip Tek Dane Ekim Makinalarının Laboratuvar ve Tarla Koşullarında Ayçiçeği Ekim Performansının Belirlenmesi

Bu çalışmada, vakum prensibine göre çalışan, balta tipi gömücü ayağa sahip, yerli yapım üçfarklı tek dane ekim makinasının, ayçiçeği ekimindeki ekim performanslarının, laboratuvar ve tarlakoşullarında saptanması ve farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Laboratuvar şartlarındamakina performansları, yapışkan bant üzerinde gerçekleştirilen denemelerle, sıra üzeri tohumdağılım düzgünlüğünü ifade eden kabul edilebilir tohum aralığı oranı, ikizlenme oranı ve boşlukoranı olarak incelenmiştir. Tarla şartlarında ise, sıra üzeri bitki dağılım düzgünlüğü, tarla çıkışdereceleri ve ekim makinası negatif patinaj (kayma) oranları belirlenmiştir. Denemeler sonucunda,laboratuvar şartlarında tüm makinalar genellikle “iyi” kalitede ekim yapabilir nitelikte bulunmasınakarşılık, tarla şartlarında tüm makinaların performanslarının büyük oranda düştüğü ortayakonmuştur. Tarla çıkış derecesi ve ekim makinası tarla tekerleğinde meydana gelen negatif patinaj(kayma) değerleri tüm makinalarda birbirine yakın olmasına rağmen, sıra üzeri bitki dağılımdüzgünlüğü yönünden makina performansları değerlendirildiğinde, sadece bir makina ile istenenkalitede ekim yapılabildiği saptanmıştır.

___

  • Anonim. 1999. Tarımsal Mekanizasyon Araçları Deney İlke ve Metodları. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Altıkat, S. ve A. Çelik. 2011. Farklı Tip Gömücü Ayak ve Kapatma Düzenine Sahip Doğrudan Ekim Makinalarının Farklı İlerleme Hızlarında Kullanılmasının Toprak Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisi.
  • Kachman, S.D.; J.A. Smith, 1995, Alternative Measures of Accuracy in Plant Spacing for Planters Using Single Seed Metering, Transactions of the ASAE, 379-387p.
  • Karayel, D. ve A. Özmerzi. 2005. Hassas Ekimde Gömücü Ayakların Tohum Dağılımına Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 139-150.
  • Karayel, D. 2009. Performance of a Modified Precision Vacuum Seeder for No-till Sowing of Maize and Soybean.Soil&Tillage Research 104(2009) 121-125.
  • Kaya, Y., 2013. Ayçiçeği Tarımı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürülüğü Makaleleri (TTAE) http://www.ttae.gov.tr/ (Erişim tarihi: Kasım 2013).
  • Önal, İ. 1975. Bir Pnömatik Hassas Ekim Makinası ile Mısır Tohumunun Ekim Olanakları Üzerinde Bir Araştırma. T.B.T.A.K V. Bilim Kongresi.
  • Önal, İ., 1987. Vakum Prensibiyle Çalışan Bir Pnömatik Hassas Ekici Düzenin Ayçiçeği. Mısır ve Pamuk Tohumu Ekim Başarısı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 2.
  • Önal, İ., 2006. Ekim-Bakım-Gübreleme Makinaları. EÜZF Ders Kitabı, Yayın No:490, İzmir.
  • Önal, O., İ. Önal, 2009. Development of a Computerized Measurement System for in-Row Seed Spacing Accuracy, TÜBİTAK Turk J Agric For 33 (2009) 99-109.
  • Süzer, S., 2013. Ekolojik Ayçiçeği Tarımı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Makaleleri (TTAE) http://www.ttae.gov.tr/ (Erişim tarihi: Kasım 2013).
  • TUİK, 2013a. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). “Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerin Alan ve Üretim Miktarları” http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: Kasım2013).
  • TUİK, 2013b. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). “Tarımsal Alet ve Makina Sayısı” http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: Kasım 2013).
  • Yazgı, A. 2010. Vakumlu Tek Dane Ekimde Optimizasyon ve Makina Performansının Matematiksel Modellemesi. Doktora Tezi (yayımlanmamış), E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yerli Yapım Baltalı Tip Tek Dane Ekim Makinalarının Laboratuvar ve Tarla Koşullarında Ayçiçeği Ekim Performansının Belirlenmesi

Harun YALÇIN, Arzu YAZGI, Erdem AYKAS

Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması

Abdullah KASAP, İlknur DURSUN

Farklı Tip Çizel Uç Demirlerinin Toprak Deformasyonuna Etkileri

Tamer MARAKOĞLU, Kazım ÇARMAN, Ergün ÇITIL

Aydın İlinde Sırta Buğday ve Anıza Doğrudan Pamuk Ekimi Üzerine Bir Araştırma

Yüksel KABAKCI

İkinci Ürün Mısırda Geleneksel ve Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Ekim Performansı ve Verim Üzerindeki Etkileri

Tayfun KORUCU, Nuri ORHAN, Hasan ÜNAL, Yusuf SARICI

Yazlık Tohum Yatağı Hazırlığında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Toprak CO2 Salımına Etkisi

Zeliha B. BARUT, M. Murat TURGUT, İsmail ÇELİK, Davut AKBOLAT

Çanakkale İlinde Farklı Toprak İşlemenin Buğday Zararlısı Ekin Kambur Böceğinin (Zabrus spp (Coleoptera: Carabidae) Popülasyon Yoğunluğuna Etkisi

Sakine ÖZPINAR, Ali ÖZPINAR, Ali Kürşat ŞAHİN, Burak BÜYÜKCAN

Çukurova Koşullarında Doğrudan ve Geleneksel Ekim Yöntemlerinin ve Farklı Su Düzeylerinin Mısırın Verim ve Diğer Parametreler Üzerine Etkisi

Ali Beyhan UÇAK, Cafer GENÇOĞLAN, Hasan DEĞİRMENCİ

Yerli Yapım Kombine Doğrudan Ekim Makinasında Tohum ve Gübre Akış Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Arzu YAZGI, Erdem AYKAS, Ziya ALTINÖZ

Diyarbakır İlinde Uygulanan Toprak İşleme Yöntemleri ve Makinalı Ekimde Karşılaşılan Sorunlar

Songül GÜRSOY, Abdullah SESSİZ, Songül AKIN