Tekirdağ İli’nde Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogazdan Elektrik Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi

Bu çalışmanın amacı, Tekirdağ İli’nde hayvan dışkı atıklarından elde edilecek olan biyogazdanelektrik enerjisi üretim potansiyelinin belirlenmesi ve gerekli yatırımların uygulanabilirliğininirdelenmesidir. Çalışmada 2013 yılı verilerine dayanarak Tekirdağ İli’ndeki büyükbaş, küçükbaş vekanatlı hayvan varlığı saptanmış ve bu kaynaklardan elde edilebilecek biyogaz potansiyelilaboratuarda yapılan analizlerle belirlenmiştir. Öncelikle hayvan sayılarına bağlı olarak yıllıkerişilebilecek atık miktarları ve atıkların toplam uçucu katı madde miktarları hesaplanarak analizsonuçlarından elde edilen birim metan potansiyeli (m3 CH4/ ton UKM) değerlerinden üretilebilecekmetan gazı belirlenmiştir. Yıllık elde edilebilecek metan miktarından net üretilebilecek elektrik ve ısıenerjisi hesaplanarak kurulabilecek tesislerin fizibilitesi çıkarılmıştır. Fizibilite çalışmalarına esasolarak ise enerji üretim tesisinin ilk yatırım maliyeti, yıllık işletme ve bakım maliyetleri ile enerji vegübre üretimi ile elde edilebilecek gelirler dikkate alınmış ve kurulabilecek olan tesisin optimum yerseçimine göre geri ödeme süresi hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Tekirdağ İli hayvansaldışkı atık toplamından yaklaşık olarak yılda 30 milyon m3 metan gazı ve bu metan gazından yıldayaklaşık 119 milyon kWh elektrik enerjisi elde edilebilmesi mümkündür. Tekirdağ İli için elektrikenerjisi eldesine yönelik böyle bir tesisin kurulu toplam gücü yaklaşık 13 MW olarak hesaplanmıştır.Kurulu güç potansiyelleri ve nakliye mesafesi kriterleri göz önünde bulundurulduğunda Tekirdağİlinde ilk etapta toplam 3 tesisin kurulabileceği tespit edilmiştir. Potansiyelin en yüksek olduğuilçeler sırası ile Malkara (5 MW), Hayrabolu (2,5 MW) ve Merkez (2 MW) olarak belirlenmiştir.

___

  • ADSYB, 2011. Aydın İli Biyogaz Potansiyeli Fizibilite Raporu. Aydın: Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği - Güney Ege Kalkınma Ajansı.
  • Berkes, F., M. Kışlalıoğlu, 1993. Çevre ve Ekoloji. Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • DBFZ, 2011. Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yoluyla Kaynak Verimliliği Esasında ve İklim Dostu Kullanımı Projesi. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara.
  • Ekinci, K., R. Kulcu, D. Kaya, 2010. The Prospective of Potential Biogas Plants that can Utilize Animal Manure in Turkey. Energy, Exploration & Exploitation, 28 (3): 187-206.
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2014. Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2013 Yılı Tarım Raporu, Tekirdağ.
  • İTÜ, 2015. Çevre Mühendisliği Laboratuvarları Analiz Raporu, AB-0000T, Rapor no: R-04/09, Tarih:10/04/2015.
  • Mutlu, E., 2013. Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Ekonomisi ve Ankara İli’nde SWOT Analizi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • NKÜ Ziraat Fakültesi, 2015. Tekirdağ İli’nde Biyogazdan Elektrik Üretim Tesisine Yönelik Fizibilite Çalışması, Trakya Kalkınma Ajansı TR21/14/DFD/003 No.lu Proje Sonuç Raporu
  • Yurtseven, S., 2013. Hayvan Beslemenin Nihai Ürünü Dışkı ve Gaz Üretim Potansiyeli. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 16(1): 62-69.