Tek Dane Ekici Düzen Performansının Optimizasyonuna Yeni Bir Yaklaşım: Akıllı Vakum Diski*

Bu çalışmanın amacı vakum prensibine göre çalışan tek dane ekim makinası ekici düzenperformansının optimizasyonunu sağlamak ve bu amaçla öngörülen yeni bir yaklaşımınsınanmasıdır. Yapılacak olan yeni yaklaşımın esasını, tek dane olarak ekilecek tohumlara uygun delikçapını ve göz önüne alınan iki değişkeni (disk çevre hızı ve vakum miktarı) belirlemeye yönelik veüzerinde her biri farklı çaplarda deliklerin bulunduğu akıllı disk oluşturmaktadır. Söz konusu buyaklaşımla pamuk tohumlarının kullanıldığı bu çalışmada ekici düzenin tek dane yakalama, ikizlenmeve boşluk oranı performansını elde etmeye yönelik denemeler gerçekleştirilmiştir. Denemeler vakumdiski çevre hızı ve vakum miktarına bağlı olarak ve her bir değişken için beş seviyeli olarak TepkiYüzeyleri Metodolojisi uyarınca gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ve geliştirilen matematikselmodel sonuçları kullanılarak en uygun koşullarda yapışkan bant denemeleri gerçekleştirilmiş ve tekdane yakalama oranının sıra üzeri dağılım düzgünlüğünün bir göstergesi olup olmadığının sınamasıyapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda farklı delik çaplarından oluşan akıllı vakum diskinin, kullanılantohumlara ait delik çapı ve diğer iki değişkeni belirlemede son derece etkin bir rol oynadığısaptanmıştır.

___

  • Box, G. E.P., N. Draper. 1987. Empirical Model-Building and Response Surfaces. John Wiley & Sons, New York. 669 p.
  • Barut, Z.B., A. Özmerzi. 2004. Effects of Different Operating Parameters on Seed Holding in The Single Seed Metering Unit of a Pneumatic Planter, Turkish J. Agric For 28(2004):435-441.
  • Hoff, D. J., and J. H. Mederski. 1960. Effect of Equidistant Corn Plant Spacing on Yield. Agron. J. 52(5): 295‐297.
  • Kachman, S.D., J. A. Smith. 1995. Alternative Measures of Accuracy in Plant Spacing for Planters Using Single Seed Metering, Transactions of the ASAE, 379-387p.
  • Moody, F.H., J. H. Hancock, J. B. Wilkerson, J.B. 2003. Evaluating Planter Performance-Cotton Seed
  • Placement Accuracy, American Society of Agricultural Engineering (ASAE) Paper, 031146, 13 p.
  • Önal, İ. 1987. Vakum Prensibiyle Çalışan Bir Pnömatik Hassas Ekici Düzenin Ayçiçeği, Mısır ve Pamuk Tohumu Ekim Başarısı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:24, Sayı:2
  • Önal, O., İ. Önal. 2009. Development of a Computerized Measurement System For In-Row Seed Spacing Accuracy, TÜBİTAK Turk J Agric For 33 (2009): 99- 109.
  • Singh, R.C., G. Singh, D.C. Saraswat. 2005. Optimizing of Design and Operational Parameters of Pneumatic Seed Metering Device for Planting Cottonseeds, Biosystem Engineering, 92 (4), 429-438.
  • Staggenborg, S. A., R. K Taylor, and L. D. Maddux. 2004. Effect of Planter Speed and Seed Firmers on Corn Stand Establishment. Applied Eng. in Agric. 20(5): 573‐580.