Information Requirements and Opinions 0f Cheery Growers Applying to Globalgap and NonGlobalgap in Kemalpasa District OfIzmir

Her üretim ve meslek kolunda olduğu gibi tarımsal üretimde de üretim teknikleri, yenilikler ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili olarak yararlanılan kaynağın güvenilirliği ve üreticiler için ulaşılabilir olması oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada lzmir-Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Meyve Sebze Kooperatifi'ne ortak olan GlobalGAP uygulayan 96, uygulamayan (geleneksel) 81 kiraz üreticisinden 2009 yılında anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu veriler doğrultusunda her iki gruptaki üreticilerin kiraz üretiminde etkili ve önemli bulduğu konular ile bunların öncelikleri, karşılaştıkları sorunlar, riskler ile bilgi taleplerine yönelik görüşleri ortaya konulmuştur. Her iki gruptaki üreticilerin yaş ortalamaları ve kiraz üretimindeki deneyimleri göz önüne alındığında GlobalGAP uygulayan üreticiler için kendi deneyimleri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunurken, geleneksel kiraz üreticilerinde ilaç bayilerinin önerileri en etkili bilgi kaynağı olarak bulunmuştur. Görüşülen üreticilerin GlobalGAP teknikleri konusunda, öncelikle ilaç bayilerini bilgi kaynağı olarak gördükleri belirlenmiştir. Bunu sırasıyla sertifikasyon firmaları ve tarım danışmanları izlemektedir. Bu konuda İl/llçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin henüz önemli bir bilgi kaynağı olarak görülmemesi dikkat çekici bulunmuştur.

İzmir-kemalpaşa Yöresinde Globalgap Uygulayan Ve Uygulamayan Kiraz Üreticilerinin Bilgi Gereksinimleri ve Görüşleri

The reliability and availability of resources for producers according to production techniques, innovations and problems is very important. The data obtained from 96 of which apply GlobalGAP and 81 of non-GlobalGAP among the members of Kemalpaşa-Bağyurdu Fresh Fruit and Vegetable Cooperative in Izmir in 2009 production period are used in this research. In accordance with these data; important and effective subjects and their priorities in cherry production, problems, risks and opinions oriented to information requests have been obtained for producers in both groups. Given the means of ages and cherry production experience of both group producers; It has been founded most effective information source, their experiences for producers which apply GlobalGAP and pesticide dealers' proposals for traditional cherry producers. Prior information source about GlobalGAP techniques was determined pesticide dealers for interviewed producers. This followed by certification company and agricultural consultant. In this regard; provincial and district directorates of food, agriculture and animal farming as not yet seen an important source of information have been found remarkable.

___

  • Bayraktan Ö.V, 2015, İzmir Kemalpaşa Yöresinde GlobalGAP Uygulayan ve Uygulamayan Kiraz İşletmelerinin Teknik ve Ekonomik Yönünün Sürdürülebilir Tarım Açısından Değerlendirilmesi, Basılmamış Doktora Tezi, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-İzmir, 93 s.
  • Duman, S., Paksoy ve H. Tanrıvermiş, 2004, Türkiye Tarımında GAP (Good Agricultural Practices) Uygulanabilirliği ve Tarım Ürünleri Ticaretine OlasıEtkileri, VI. Ulusal Tarım EkonomisiKongresi, Tokat,] 6—18Eylül, s. 220—224.
  • FoodPL US GmbH, 2015, www.globalgap. org, (Erişim tarihi: 7.05.2015)
  • FoodPL US GmbH, 2015, www.globalgap. org, (Erişim tarihi: 7.05.2015)
  • GLOBALG.A.P, 201 4, Annual Report 201 3-201 4, Published by GLOBALG.A.P C/O oodplus Gmbh, Cologne, Germany.
  • Gündüz, 2002, Dünya 'da Yaş Meyve ve Sebze Ticaretinin Geleceğine Yön Verecek Gelişmeler ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Çanakkale, 24-2 Eylül, s. 14-19.
  • Turhan, Ş., Tipi ve Erol A.O., 2004, EurepGAP Uygulamalarının Türk Yaş Meyve-Sebze Üretimi ve Rekabet Gücü Üzerine Etkileri, Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, 6-18 Eylül, s. 315-322.
  • Türkiye İstatistikKurumu, 2015, httpd/www. tuik. gov. tr, (Erişim tarihi: 19.04.2015)
  • Uzuner Group, 2015, httpd/www. uzunergroup. com, (Erişim tarihi: 25.04.2015).
  • Zeren, O. ve Erem, G., 1999, İçel İlinde Turunçgil ve Sebzelerde Kullanılan Pestisitler, Ekin Dergisi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatı'jqeri MerkezBirliği ürk-Koop, Sayı: 7, Ankara, s. 63-65.
Tarım Ekonomisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0183
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Tarım Ekonomisi Dergisi