AB Eğitim ve Araştırma Programları Kapsamında Türkiye Tarım Ekonomistlerinin Konumu

Türkiye AB ilişkilerinin gittikçe yoğunlaşması sonucunda ülkemizdeki birçok sektörün ve meslek grubunun çalışma ortamı çeşitli şekillerde değişime uğramaktadır. Ülkemizde Ziraat Mühendisi unvanı ve formasyonu alan Tarım Ekonomistleri 1953 yılından itibaren Ziraat Fakültelerinin Tarım Ekonomisi bölümlerinde başlanılan lisans düzeyindeki eğitimle sayısal olarak hızla artmış ve günümüzde önemli bir meslek grubu oluşturmuşlardır. Çalışmada, Türkiye'nin 2003 yılında belli oranda maddi katılım payı ile ortak olduğu AB Eğitim ve Araştırma Programları çerçevesinde Türkiye Tarım Ekonomisti meslek grubunun konumunun belirlenmesi, bu programların mesleki açıdan içerdikleri risk ve fırsatların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiş olup, AB Eğitim ve Araştırma Programlarının özellikle Türkiye'nin katıldığı 2003 yılını kapsayan dilimlerine ilişkin literatürlerinden yararlanılmıştır. Söz konusu programların geriye dönük verileri ile başarım ve etkinlik durumları değerlendirilmemiştir.
Anahtar Kelimeler:

tarım ekonomisi, Türkiye

Situation of Agricultural Economists in Turkey in the Frame of European Union Education and Research Programs

As a result of gradually increasing relationships between EU and Turkey, many sector and professional groups in Turkey are being changed. Agricultural Economist who have gained the title and formation of Agricultural Engineer, have increased in numbers as a result of establishment of an undergraduate level education at Agricultural Faculties in Agricultural Economic Departments since 1953. The aim of this research was to determine the current situations of Agricultural Economic Professional Groups in the frame of European Union Education and Research activities where Turkey have been member and made contribution to this program since 2003 and to determine opportunities and risks for this group. This research was carried out as a literature review and it mainly covered the literature after 2003, no evaluation has been made for prior to this date.

___

Altıntaş, M., 2002, "Gelişmekte Olan Ülkelerde Yükseköğrenim; Sorunlar ve Çözüm Umutları Raporu" Bilim Eğitim Toplum Dergisi, Cl, S.l, Ankara, s.61-71.

Anonim, 1999, Eğitim İşbirliğinde Avrupa Boyutu "Socrates ve Türkiye" Uygulamalar ve Öneriler, Boğaziçi.Üniv. Mat. İstanbul.

Anonim, 2002, 6. Çerçeve Programı (FP6) Bilgi ve Tanıtım Kılavuzu, ODTÜ Avrupa Bir. Ofisi ve ODTÜ Brüksel Temsilciliği yay.,Ankara.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS), 2002, AB Müktesebatının Uygulanması İçin Gerekli "İdari Kapasite" ve Türkiye'nin Durumu, www.abgs.gov.tr web sayfası yay., Ankara, s. 12-21.

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği, 2003, AB Ulusal Program Çerçevesinde 2002 Yılı Hukuki ve Kurumsal Düzenlemeler, www.deltur.cec.eu web sayfası yay., Ankara, ç.s.

Dengiz, N., D., Onat, 1999, "Mühendislik ve Mimarlık Eğitiminde Kalite Sorunu", Müh. Mim. Eğitim Semp., Bildiriler Kitabı, MMO Yay. No232, İstanbul, s.188-199.

DPT, 2003 a, Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Eylem Programı, Ankara.

DPT, 2003b, Türkiye İçin Katılım Ortaklığı Belgesi, (Nisan 2003'de AB Konseyi Tarafından Kabul Edilen Nihai Metin), Ankara, ç.s.

EBİLTEM, 2003, AB 6. Çerçeve Programı Tanıtım Sunusu, İzmir.

Kök, M. V., 2003, AB Altıncı Çerçeve Programı (FP6) Tanıtım Sunusu, TÜBİTAK, Ankara.

Saruhan, C. S., Yükseköğretimin Uluslararasılaşması : Avrupa Birliği'nde Yükseköğretim ve Türkiye Perspektifi, Mar. Univ., İstanbul.

Sevgi, L., İnce N., 2004, "Ülkemizde Ar-Ge, Yayın ve İnsani Gelişim İlkeleri" Cumhuriyet Gazetesi, Bilim Teknik Dergisi, Yıl 18,S.879, Ankara, s. 12-14.

TÜBİTAK, 2002, Türkiye'nin Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji Altıncı Çerçeve Programına Katılımı Değerlendirme Raporu, Ankara, s.7.

Tümer T., 2003, Avrupa Birliği Altıncı Çerçeve Programı Tanıtım Sunusu, TÜBİTAK, Ankara.

Yaman A., 2002, Türkiye'nin AB Eğitim ve Gençlik Programlarına Katılım Süreci ve Ulusal Ajans, DPT Ulusal Ajans Başkanlığı Sunusu,Ankara,

Yıldızoğlu E., 2004, "Avrupa Birliği Sürecinde Bir 'U' Dönüş, 1 Mart 2004 tarihli Cumh. Gaze., s. 13. Yüksel Delice, N, 2003, "AB Sokrates Eğitim Programı ve Meslek Yüksekokullarımız",II. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Bildiriler CD., İzmir,

www.cordis.lu web sayfası duyurusu, erişim Şubat 2000.