Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale İllerinde Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı

Bu çalışma Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale illerinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan tarım işletmelerini kapsamaktadır. Edirne'de 16 elma ve armut, Tekirdağ'da 23 elma ve üzüm, Kırklareli’nde 4 elma ve üzüm, Çanakkale'de 31 şeftali ve 24 kiraz üreticisiyle anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada aynı sayıda iyi tarım uygulaması yapmayan üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Üreticilerin iyi tarım uygulama ve uygulamama nedenleri, iyi tarımın ekonomik getirisi ve pazar durumu konusundaki düşünceleri, iyi tarımın gerekliliğine yönelik düşünceleri irdelenmiştir. Hem Çanakkale ilindeki hem de Trakya illerindeki üreticilerin ifadelerine göre, iyi tarımın yaygınlaşması için destekleme miktarının artırılması yönündeki öneri ilk sırayı, eğitim yayım çalışmalarının artırılması yönündeki öneri ise ikinci sırayı almaktadır. Bu önerileri daha sonra çiftçi gelirinin yüksek olması ve aslında bununla ilişkilendirilebilecek olan pazar ayrıcalığı getirilmesi önerileri izlemektedir. 

Producers' Approaches About Good Agricultural Practices in Kırklareli, Edirne, Tekirdağ and Çanakkale Provinces

This study includes the agricultural enterprises which apply and do not apply good agricultural practices in the cities Kırklareli, Edirne, Tekirdağand Çanakkale. In Edirne 16 (apple and pear), in Tekirdağ 23 (apple and grape), in Kırklareli 4 (apple and grape), in Çanakkale 31 (peach) and 24 (cherry) producers that carry through good agricultural practices had participated in a survey. And in the same cities, the same survey was also conducted with the same number of producers which do not apply good agricultural practices. The reasons of applying and nor applying good agricultural practices of the producers, opinions about economical return and market of good agricultural practices and its necessity were studied. According to the statements of the producers in Çanakkale and Trakya, the suggestion about the increasing of supporting amount for widespread of good agricultural practices took the first order and the suggestion about the increasing of training publishing studies took the second order. The suggestions as high farmer income and market privilege follow these suggestions. 

___

  • Anonim, (2003). Development of a Framework for Good Agricultural Practices. Committee on Agriculture, Seventeenth Session, 31 March-4 April 2003 Rome.
  • Anonim, (2014-a). www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/85454e8279be180_ek.pdf? dergi=18 (Erişim tarihi, 09.09.2014).
  • Anonim, (2014-b). belgelendirme.ctr.com.tr/iyi-tarim-uygulamalari-nedir.html (Erişim tarihi, 09.09.2014).
  • Aydın, B., Özkan, E., Aktürk, D., Kiracı, M.A., Hurma, H., (2015). Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale İllerinde Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı ve Uygulamaların Ekonomik Analizi. Proje Sonuç Raporu. Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. Yayın No:TAGEM 2015-4.
  • Hasdemir, M., Bayaner, A., (2012). İyi tarım uygulamaları, TEPGE Bakış, Sayı: 14 Nüsha: 9.
  • Leech, N. L., Barrett, K. C., Morgan, G. A., (2004). SPSS For Intermediate Statistics: Use and Interpretation, Lawrance Erlbaum Associates Publishers, Manwah New Jersey.
  • Mencet, N. (2005). Avrupa Birliğinde EUREPGAP Uygulamalarının Yaş Meyve-Sebze İhracatımıza olası etkileri. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Sayın, C., Taşcıoğlu, Y. ve Mencet, N., (2004). Avrupa Birliği’nde EUREPGAP uygulamaları ve yaş meyve sebze ihracatımıza olası etkileri. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi, 16-18 Eylül, Tokat.
  • Stock, J. H., Watson, M W., (2007). Introduction to Econometrics, Pearson Addison Wesley, Boston.
  • Turhan, Ş., (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(1) : 13 - 24
  • Walker, S. H., Duncan, D.B., (1967). “Estimation of the Probability of an Event as a Function of Several Independent Variables”, Biometrika, 54: 167–179.
  • Yavuz, F., (2005). Türkiye’de tarım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/turkiyede_tarim_2008_01_18.pdf
  • Yamane, T., (1967). Elementary Sampling Theory. Prentice-Hall Inc. Englewood Cliffs, New Jersey.