Erzurum Sütçülük Sektöründe Soğuk Zincir İyi Uygulama Örneklerinin Oluşturulması ve Yayınlaştırılması Üzerine Bir Çalışma

Erzurum ili, toplam süt üretimi bakımından 715 bin ton/yıl ile İzmir, Konya ve Balıkesir illerinden sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Bu potansiyele karşın ticarete konu olan süt miktarı, üretilen sütün yaklaşık %10’u kadardır ve bu oran ülke geneli ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. Bu durum katma değer üretme açısından Erzurum ili hayvancılığının en önemli sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Erzurum ilinde ticarete konu olan süt miktarının arttırılması amacıyla soğuk zincirin yaygınlaşmasına katkı sağlamak için süt üretiminde soğuk zincir iyi uygulama örneklerinin kurulmasının olabilirliği araştırma, eğitim, yatırım ve pazarlama boyutlarıyla ortaya konulmaktadır. Bu amaçla sektörün bütün paydaşlarıyla yapılan görüşme, toplantı ve panel gibi faaliyetlerden elde edilen veriler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TUİK verilerinden faydalanılmış ve ilgili paydaşlardan yerel bilgi almada Hızlı Kırsal Değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Erzurum ilinde en uygun süt toplama güzergâhları, ortalama günlük kapasite miktarları ve süt toplama merkezlerinin yatırım maliyet belirlenmiştir. İyi uygulama örneklerinin etkin bir şekilde oluşturulması için süt toplama merkezlerinin ilçelerde olması, pilot süt taşıma güzergâhlarında öncelikli olarak süt toplama merkezlerinin kurulması, süt üretiminde dalgalanmaya cevap olarak değişebilir kapasiteli merkezler oluşturmak, yatırımlar yanında bu sürecin çok yönlü eğitim, araştırma ve pazarlama ayaklarını da tamamlamak gerekmektedir.

___

  • Bars, T., Akbay, C., 2013. Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen Mandıra İşletmelerinin Yapısal Analizi. KSÜ Doğa Bil. Derg., 16(2).
  • Cengiz, T., Çelem, H., 2005. Hızlı Kırsal Değerlendirme Yöntemi: Alpağut Köyü Örneği (Seben Bolu) Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Dergisi 6 (1-2) (2005), 161-170.
  • Coşkun, H., Tunçtürk, Y., Atındağ, S., Demir, A., 2005. Van’da Faaliyet Gösteren Süt İşletmelerinin Mevcut Durumları, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 15(1): 11-15.
  • GTHB, 2015. Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Verileri. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/HAYGEM.pdf [Erişim:10.12.2015].
  • TÜİK, 2015. Bölgesel İstatistikler Veri Tabanı. http://tuikapp.tuik.gov.tr/Bolgesel/degiskenlerUzerindenSorgula.do?durum=acKapa&menuNo=191&altMenuGoster=1&secilenDegiskenListesi= [Erişim:11.01.2016].
  • USK, 2015. Ulusal Süt Konseyi, http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/ana/default.asp [Erişim:15.11.2015].
  • Yavuz, F., 2011. Erzurum Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi: Çiftçi El Kitabı (Editör), III. Baskı, Mega Ofset, Erzurum.