Ankara/ Haymana koşullarında yeşil alan çim türlerinin bazı morfolojik ve fenolojik karakterleri

Bu araştırma, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ikizce/ Haymana Araştırma-Uygulama Çiftliği deneme tarlasında Mayıs1999-Eylül 2000 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada, Ankara-Haymana koşullarında yeşil alan tesisinde kullanılabilecek çim türlerinin bazı morfolojik ve fenolojik karakterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyali yabancı kökenli 15 çim türü varyetesi oluşturmuş, köklenme yoğunluğu, çıkış gücü, kışa dayanıklılık, kurağa dayanıklılık, yaprak eni, yaprak rengi ve dip kaplama gibi fenolojik özellikler ile fide yaş ve kuru ağırlığı, fide boyu, fide sap kalınlığı, dm deki kardeş sayısı, yeniden büyüme kabiliyeti, biçim olgunluğu gün sayısı ve 1000 tane ağırlığı gibi morfolojik özellikler incelenmiştir, incelenen çeşitler Ankara/Haymana şartlarında olumlu performans göstermişler, sulu koşullarda yeşil alan tesisi için uygun oldukları görülmüştür.

Some morphological and phenological characteristics of turfgrass varieties in grown Ankara/Haymana Conditions

This research was carried out between May 1999- September 2000 at Research farm, Central Research Institü for Field Crops in Ankara. During this research, turf species for lawn seedings were studied in order to establish some morphological and phonological traits under Haymana/Ankara conditions. 15 lawn species and varieties were used as the material in the research. In the research, root density, seedling emergence, resistance to winter, drought tolerance, leaf width, leaf color, basal cover and seedling fresh and dry weight, seedling height, stem tickness, tiller number per dm2, regeneration capability, number of days for cutting maturity and 1000 seeds weight were determined. The species performed well in Haymana/Ankara conditions and were successful for lawn seedings under Irrigated conditions.

___

  • Açıkgöz, E. 1994. Çim alanlar yapım ve bakım tekniği. Çevre peyzaj mimarlığı yayınları: 4, Bursa.
  • Avcıoğlu, A., H. Soya, M. Birant ve H. Geren, 1996. Yeşil alan buğdaygillerin seçiminde temel ilkeler ve Türkiye'deki uygulamalar. Türkiye 3. Çayır-mera ve yem bitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996, s: 782-788, Erzurum.
  • Beşkonaklı, F. 1989. Ankara koşullarında çim alanların başarı durumu ve TBMM parkı örneği. Ankara Univ. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Ekiz, H. ve H. Kendir, 1994. Bakım imkanlarının kısıtlı olduğu çim alanlarında önerilebilecek bazı çim bitkileri. Çağdaş yaşamda çim alanlar sempozyumu II. ve III. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:2, Sayfa:89-98, Ankara.
  • Ekiz, H., M. E. Yazgan, H. Kendir ve N. Karadeniz, 1995. Danimarka kökenli bazı ithal çim tohumlarından Ankara koşullarında yeşil saha tesislerinde kullanılabilecek türlerin belirlenmesinde bazı morfolojik ve fenolojik karakterler üzerinde bir araştırma. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:1401, Bilimsel Araştırmalar ve lncelemeler:781, Ankara.
  • Erdem, Ü. 1986. Çim bitkileri, çim alanlar, çim alan planlama ve uygulama tekniği, MEB. Beden Terbiyesi ve Spor il Müd. İzmir.
  • Petersen, M. 1991. Management of Turf and Football Fields. DLF Trifolium, Roskilde, Denmark.
  • Orçun, E. 1979. Özel bahçe mimarisi (Çim sahaları tesis ve bakım tekniği). Ege Üniv. Zirrat Fak. yayınları No:152. İzmir.
  • Tekeli, S. 1977. Orta Anadolu Koşullarında Suni Mera Tohum Karışımlarının Ekim Metotları Üzerine Araştırmalar. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü Doktora Tezi (yayınlanmamış), Ankara.
  • Tosun, F. 1966. Yeşil saha tesisinin teknik esasları ve bu maksatla kullanılan çim bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Zirai Araş. Enst. Teknik Bülten no:7, Ankara Üniv. Basımevi, Ankara.
  • Uzun, G. 1989. Peyzaj mimarlığı çim ve spor alanları yapımı, Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yardımcı Ders kitabı No: 20, Adana.
  • Yazgan, M. E., H. Ekiz, N. Karadeniz ve H. Kendir, 1992. Ankara koşullarında yeşil saha tesisinde kullanılabilecek önemli çim türlerinin belirlenmesinde bazı morfolojik ve fenolojik karakterler üzerinde bir araştırma. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları.1277, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:710, Ankara.