Toplumsal Gerçeklik ve Sabahattin Ali Romanlarında Kadın

Sabahattin Ali, yaşadığı dönemde olduğu gibi günümüzde de popülaritesi çok yüksek bir yazardır. Yazar, sanatın toplumu iyiye güzele yönlendirmesi gerektiği noktasından hareket ederek eserlerini ortaya koymuştur. Aynı zamanda toplumsal olayları, gerçekçi ve eleştirel bir bakış açısıyla ilk defa gündeme getirerek çağdaş Türk Edebiyatı’nda yeni bir sayfa açmıştır. Toplumsal arka planın oldukça başarılı bir şekilde betimlendiği bu eserlerde sıradan insanlarla üst sınıfta yer alan bürokrasi ve eşraf arasındaki çelişki yansıtılmıştır. Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna olmak üzere üç romanı vardır. Bu romanlardan İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna kentte; Kuyucaklı Yusuf kasabada geçmektedir. Yazar romanlarında bireysel aşk hikâyelerinden yola çıkarak gözlemlerini ve kendi hayatından birtakım izlerle birlikte bir olay örgüsü oluşturmuştur. Bu kapsamda dönemin toplumsal yapısı ve kadına dair çok önemli ayrıntılar anlatmaktadır. Olay örgüsü içinde kadın karakterler çok önemli rol oynamaktadır. Nitekim Sabahattin Ali’nin romanlarındaki gözlemci gerçekçi yönü bize dönemin kadın algısı ve yazarın toplumsal yaşamda kadına ve kadın sorunu hakkındaki düşüncelerini gözlemleyebilme imkânı veriyor. Bu çalışmada Sabahattin Ali’nin romanlarından yola çıkarak dönemin toplumsal yapısını ve bu yapıda yazarın kadın sorununa dair düşüncelerini kadın karakterler üzerinden değerlendireceğiz.

SOCIAL REALITY AND WOMEN IN THE NOVELS OF SABAHATTİN ALİ

Sabahattin Ali has been a popular author not only in his period but also today. The author has revealed his works by pointing out that art should direct society towards the good. At the same time, he has opened a new page in contemporary Turkish literature by bringing social events to the agenda for the first time with a realistic and critical perspective. In these works, in which the social background is described very successfully, the contradiction between the ordinary people and the bureaucracy in the upper class and notables is reflected. Sabahattin Ali has had three novels, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan and Kürk Mantolu Madonna. Among these novels, İçimizdeki Şeytan and Kürk Mantolu Madonna take place in the city; Kuyucaklı Yusuf takes place in the town. The author in his novels starting with individual love stories forms plot based on his observations and some traces of his own life. In thiscontext, he describes the social structure of the period and very important details about the women. In the plot, the women characters have important roles. As a matter of fact, the observer and realistic side of Sabahattin Ali in the novels gives us to observe the author's thoughts about women and women in social life. In this study, starting from the novels of Sabahattin Ali, we will evaluate the social structure of the period and the thoughts of the author's opinions about woman issue in this structure on the basis of female characters. 

___

  • ALİ, Sabahattin, Marko Paşa Yazıları ve Ötekiler, YKY, İstanbul, 2004.
  • ALİ, Sabahattin, Kuyucaklı Yusuf, YKY, İstanbul, 2014.
  • ALİ, Sabahattin, Kürk Mantolu Madonna, YKY, İstanbul, 2011.
  • ALİ, Sabahattin, İçimizdeki Şeytan, YKY, İstanbul, 2015.
  • AKÇAM, Alper , “Sabahattin Ali ve İçimizdeki Şeytan”, Oggito, www.oggito.com.tr
  • DEMİRALP, Oğuz, “Sahip Çık Sevdiğine”, Kitap-lık, February 2007, Volume: 102, p.p. 73-76.
  • ERGÜN, Mehmet, “Sabahattin Ali’nin Önemi”, Yansıma, April 1973,Volume: 16, p.p. 270-278.
  • ERTOP, Konur, “Sabahattin Ali’nin Sanatının Dayanakları”, Yaşasın Edebiyat, April 1998, Volume:6, p. s . 42-43.
  • ESEN, Nüket, “Sabahattin Ali’nin Kadın Karakterleri”, Yaşasın Edebiyat, April 1998, Vo-lume:6, sp., 36-37.
  • KORKMAZ, Ramazan, Sabahattin Ali (İnsan ve Eser), Kesit Yayınları, İstanbul, 2016.
  • KUTLU, Mustafa, Sabahattin Ali, Dergâh Yayınları, İstanbul, 1980.
  • MORAN, Berna, Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 2, İletişim Yayınları, İstanbul, 2002.
  • OKTAY, Ahmet, “Bir Yetimin Romanı”, Kuyucaklı Yusuf, YKY, 2014, p.p. 219-220.
  • ÖZER, Hanife, Kuyucaklı Yusuf’ta Arzu Üçgenleri”, Türk Dil, Edebiyat ve Araştırmaları Dergisi, 2013, Year:1, S: 2, p.p. 399-408. www.dergipark.gov.tr
  • SÖNMEZ, Sevengül, “Sabahattin Ali’nin Sanat ve Edebiyata Bakışı”, Kitap-lık, February 2007, Volume: 102, p.p. 87-91.
  • USLU, Mehmet Fatih, “Romansa Sığmasa da Romans: Kürk Mantolu Madonna”, Kitap-lık, Volume: 102, February, 2007, p.p. 77- 86.