BARTIN MİLLETVEKİLLERİNİN TESPİTİ VE YASAMA FAALİYETLERİNİN İNCELENMESİ

Bartın, adını aldığı ve çevresinde kurulmuş olduğu Bartın Irmağı’nın tarihi ile ilişkili olarak 3500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Anadolu’nun birçok bölgesinde derin izler bırakan önemli uygarlıkların, Bartın ve çevresinde bazı izler bıraktığı bilimsel çalışmaların ve teknik incelemelerin bizlere sunduğu objektif realitelerdir. Bu tespite ilave olarak hala Bartın’ın eski medeniyetlerin izlerini taşıdığı bâkir kalmış ve keşfedilmeyi bekleyen birçok değere sahip olduğunu söylemek gerekmektedir. Zonguldak’ın 1924 yılında vilâyet statüsüne kavuşmasıyla birlikte bu ilin bir ilçesi haline gelmiştir. 1991 yılına kadar Zonguldak’ın ilçesi durumunda olan Bartın, 1991 yılında il olmuştur. Bartın başta merkez ilçe olmak üzere Amasra, Ulus ve Kurucaşile ilçelerinden oluşmaktadır. Bu çalışmamızda Bartın’ın 1991 yılında vilâyet olmasıyla TBMM’ye gönderdiği milletvekilleri incelenmiştir. Vilâyet olmasından sonra yapılan 19. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri sonucu seçilen Bartın Milletvekilleri ile 20. Dönem, 21. Dönem, 22. Dönem, 23. Dönem, 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri sonucu seçilen Bartın milletvekillerini incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmalarımıza öncelikle adı geçen milletvekillerinden daha önce iletişim kurulabilenleriyle bizzat görüşülerek soru-cevap şeklinde gerçekleşen mülakatlarla başlandı. Mülakat yapılan milletvekillerinin hayatları kendi ağzından dinlendi. Ayrıca Bartın ile ilgili yazılmış birçok kitap taranmıştır. TBMM Zabıt Cerideleri bütün yönleriyle ilgili kısımda incelenmiştir. Buna ilave olarak ilgili milletvekilleri hakkındaki tespit edilen hemen her bilgi çalışmada kullanılmaya çalışılmıştır. İncelemeye Bartın’ın vilayet olmasıyla seçilen ilk milletvekilleri ile başlanmıştır. Daha sonra halen milletvekilliği yapan Aysu Bankoğlu ve Yılmaz Tunç’la nihayete erdirilmiştir. Araştırmalarımızda birinci ağızdan bilgilere önem vererek adı geçen vekillerin yakın mesai arkadaşları ile de görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İncelememizde milletvekillerinin seçilme zamanlarını kronolojik olarak verilmiştir.

___

  • Bartın 2023 Stratejik Amaçlar ve İl Gelişme Planı, Haz. İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Bartın Valiliği Yayınları, Bartın, 2008.
  • Cansever, Nurettin, Bütün Yönleriyle Bartın, Ersa Kollektif Şirketi Matbaası, İstanbul, 1965.
  • Çilsüleymanoğlu, Selâhattin, Bartın Halk Kültürü, Cilt 1, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1996.
  • Çötür, Mehmet, Bartın Limanı İnşaat Sonu Raporu, Bayındırlık Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1970.
  • Hacıoğlu, Esra Güner, Ağabey Köksal Toptan, Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınları, Zonguldak, 2017.
  • Samancıoğlu, Kemal, Bartın Belediyesi ve Tarihçesi, 2. Bs. Bartın Valiliği Yayınları, Bartın, 1999.
  • Samancıoğlu, Kemal İktisat ve Ticaret Bakımından Bartın, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yayınları, Ankara, 1941.
  • Strabon, Antik Anadolu Coğrafyası (Geographika), (Çeviren: A. Pekman),(4. Baskı), İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2000.
  • Ünal, Yenal, Kuruluşunun 50. Yıl dönümünde Bartın Limanı Tarihi, Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2015. Yakupoğlu, Cevdet, Bartın Vakıfları (1214-1514), Bartın Valiliği İl Özel İdaresi Başkanlığı Yayınları, Bartın, 2010.
  • Yılmaz, Hasan, Köksal Toptan, Portre Biyografi Yayınları, Ankara, 2002.
  • Barışık, Kenan, Bartın Şehrinin Gelişimi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2019.