Hekim Adaylarının Hekim Kimliğine İlişkin Algıları: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Metafor Analizi Örneği

ÖzAmaç: Metafor sözcüğü köken olarak “bir yerden başka bir yere götürmek” Yunanca metafora kelimesinden türemiştir. Türkçe anlamı bir şeyi daha anlaşılır olanla açıklamak olan metafor kelimesi başta eğitim olmak üzere pek çok alanda çalışma konusu olmuştur. Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencilerinin hekim kavramına ilişkin sahip oldukları metaforları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.  Yöntem: Öğrencilerin her birinin “Hekim ... gibidir, çünkü ...” ibaresini tamamlamasıyla elde edilen ham veriler, nitel veri çözümleme teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, öğrenciler “hekim” kavramına ilişkin olarak toplam 248 adet geçerli metafor üretmiştir. Bu metaforlar daha sonra ortak özellikleri bakımından irdelenerek beş farklı kavramsal kategori altında toplanmıştır. Söz konusu bu beş kavramsal kategori yaşanılan bölge ve ailede ya da yakın çevrede hekim bulunma durumları bakımından önemli derecede farklılık göstermemiştir.Anahtar sözcükler: Metafor, Tıp öğrencisi, Hekim kimliği
Anahtar Kelimeler:

Metafor, Tıp öğrencisi

___

  • 1. Fitzpatrick R. Society and changing patterns of disease. In: Scambler G, ed. Sociology as applied to medicine, 6th ed. London:Saunders; 2008. p.3-18.
  • 2. Morgan M. The doctor-patient relationship. In: Scambler G, ed. Sociology as applied to medicine, 6th ed. London:Saunders; 2008. p.55-71.
  • 3. Boelen C. The five-star doctor: an asset to heath care reform. Erişim adresi: http://www.who.int/entitmy/hrt/en/hrdj.
  • 4. Özvarış ŞB, Demirel Ö. Öğrenen merkezli tıp eğitimi eğitici rehberi. TTB ve Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD., Haziran 2002: 2.
  • 5. Aslan D, Sayek İ. Tıp eğitimi içinde “uluslararası sağlık” yaklaşımı Hacettepe Tıp Dergisi 2005;36:135-138.