KRİPTO PARA İKİLEMİ: KARAPARA AKLAMA VE BİTCOİN

Küresel bir fenomen olan karapara aklama, suçluların uyuşturucu kaçakçılığı, terörizmin finansmanı, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı gibi mali suç faaliyetleriyle ilişkili olması nedeniyle dünya genelinde ekonomik istikrara yönelik büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Teknolojilerin gelişmesi ve Bitcoin vb. kripto para birimleri, hükümetlere yeni ulusal güvenlik zorlukları yaratmış, terörist gruplar ve organize suç örgütlerine fırsatlar sunan yıkıcı bir finansal teknolojiye dönüşmüştür. 2009'da yaratıldığından beri Bitcoin kullanımı dünya çapında katlanarak artmıştır. Bununla birlikte, terör finansmanı ve karapara aklama faaliyetlerini kolaylaştırmak için Bitcoin hızla kullanılmıştır. Ülkeler Bitcoini yasaklamadan izin vermeye kadar farklı düzenlemelere gitmişlerdir. Bu tutarsızlık, Bitcoinin etkili bir şekilde sınıflandırılamamasından kaynaklanmaktadır. Bir yanda Bitcoinin bir para birimi olduğunu savunanlar, diğer yanda Bitcoinin bir varlık türü olduğunu iddia edenler bulunmaktadır. Çalışmamızda, Bitcoinin yeni bir teknoloji olarak sınıflandırılması ve düzenlemenin özel sektör teknoloji şirketlerine dayanması gerektiği savunulmaktadır.

___

  • Amsyar, I., Christopher, E., Dithi, A., Khan, A. N., & Maulana, S. (2020). The Challenge of Cryptocurrency in the Era of the Digital Revolution: A Review of Systematic Literature. Aptisi Transactions on Technopreneurship (ATT), 2(2), 153-159.
  • Ayan, Ö. (2020). Küreselleşme ve Kripto (Sanal) Para Hukuku. Küreselleşmenin Finansal ve Reel Yaşama Yansımaları. (Ed. Selim Duramaz). ISBN: 978-605-242-808-5. İstanbul. Beta Basım Yayın.
  • Batan, C. (2020). Yeni Düzen Paraların (Bitcoin vb.) Hukuki Statüleri, Vergi Mevzuatımızdaki Yeri ve Ülkemiz Ekonomisine Etkileri-2. Yöntem Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. https://www.yontemymm.com.tr/uploads/pdfcatalog/15092020.pdf et: 13.10.2020.
  • Beessoo, V. & Foondun, A. (2019). Money Laundering Through Bitcoin: The Emerging Implications of Technological Advancement, https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3468300, et: 14.10.2020.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi